Мутафчийски: Този вирус е сред нас, но знаем вече как се разпространява, знаем и как да се опазим

Автор: Plovdiv Now 5061
Мутафчийски: Този вирус е сред нас, но знаем вече как се разпространява, знаем и как да се опазим

Разхлабването на мерките у нас става по график, но той няма да бъде обявен официално, тъй като може да има промени в зависимост от епидемиологичната обстановка. Относно отварянето изцяло на заведенията след 1 юни експертите от щаба все още имат резерви.  Изчакват се оценките на РЗИ и Агенцията по храните, за да се види дали се спазват мерките в отворените градини.

„Ние оставаме с ясното самосъзнание, че този вирус е сред нас, но знаем вече как се разпространява, знаем и как да се опазим –дистанцията, поддържането на лична хигиена и дезинфекцирането на помещенията и прочие“, заяви Мутафчийски.

Той апелира хората да изчакат търпеливо отхлабването на мерките.

„Още от средата на април коментираме как ще излезем от тази ситуация, защото не може да се живее вечно по този начин. Съставили сме поне 5 графика, като те са били променяни в зависимост от епидемиологичната обстановка. Не е коректно към хората да съобщаваме тези неща и после да ги променяме“, заяви още генералът.

Той коментира и как се отразява в момента разпускането на мерките в здравен план.

„Знаете, че България е в световния сценарий в развитието на епидемията. Нищо по-особено не се случи  в България, отколкото в целия свят. Само че за разлика от някои държави се случиха много по навременно нещата и те дадоха ефект. Така че за първия по-остър етап от епидемията мерките повлияха“, коментира той.

Той заяви и силното си впечатление от пациентка, която е направила дарение за ВМА. Жената се казва Елена Николова и получава социална пенсия от 54 лева, като е дала на медиците на първа линия 24 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина