Мутафчийски съобщи новините от тази нощ, няма кой да погребе починалата

Автор: Plovdiv Now 8609
Мутафчийски съобщи новините от тази нощ, няма кой да погребе починалата

Няма положителни проби от изследваните тази нощ. Това съобщи на регулярния брифинг ген. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Имаме масови сигнали за нарушаване на домашна карантина", посочи той. Мутафчийски изреди стряскащи данни за експоненциалното нарастване на болни в различни страни в Европа и отново напомни, че отговорността е в ръцете на хората. 

Той посочи, че именно заради нарушаване на мерките за сигурност у нас в плъзнала заразата. 66-годишната починала заразена и нейният съпруг, които са организирали събиране с още 24 техни близки, са основната причина по думите му да се разпространи заболяването.  

"Разговарях с дъщерята на починалата, лично съм уведомил за лица, чиито проби са излезли положителни. Няма роднини, които да могат да я погребат. След като изтече карантината, тогава ще може да бъде погребана", посочи Мутафчийски.

Той посочи, че в такива тежки времена всички рестриктивни мерки са оправдани и похвали гражданите.

"300 човека са заминали днес, онзи ден бяха 12 000. Това е огромна и невиждана разлика", подчерта директора на Щаба срещу коронавируса.

Всички контактни лица на болните са идентифицирани и ще бъдат изследвани. Мутафчийски обаче отбеляза, че няма да хоспитализират здрави хора, защото така заплашват срив на системата на лечебните заведения и невъзможност да се обхванат нуждаещите се. 

Трябват механизми по контрол на болните или здравите в карантина. Няма такива към този момент, посочи той. Когато се ограничат социалните контакти това със сигурност забавя заразата. Ние се намираме в подножието на тази криза, допълни Мутафчийски. 

"Докладвахме за динамичната обстановка и предприемащите се мерки в Европа. Неведнъж съм казвал, че още на 3 март СЗО оцени, че единствените правилни мерки са мерките на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума е социалното дистанциране и самоизолирането", каза още той.

Припомняме, че доказаните болни у нас скочиха само за няколко часа с 16, до 23 души. Сред тях е починалата 66-годишна пациентка, чийто съпруг е в тежко състояние на командно дишане. Новите 16 проби са на хора от София и от област Монтана. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина