Предлагаме ви рецепта за една по-различна мусака - богата на зеленчуци и подходяща за постите, които текат в момента преди Великден.
Продукти:
тиквички - 1 кг
патладжани - 500 г
лук - 1 глава
чушки - 2 бр.
картофи - 2 бр.
доматено пюре - 1 бурканче
черен пипер
зехтин
чубрица
сол
копър - 1 стрък
Приготвяне:
Обелете тиквичките и ги нарежете на филийки. След това задушете за няколко минути всяка от тях в малко зехтин. В друг съд задушете нарязаните на ситно лук, патладжан, чушки и картофи.
Овкусете плънката с подправките и я отдръпнете от котлона. В подходяща тава наредете слой от тиквички и отгоре разпределете плънката. Повторете процедурата и завършете мусаката с последен слой само от тиквички. Облейте всичко с доматеното пюре.
Поставете ястието в предварително загрята фурна. Когато течността изври, ястието е готово. Така приготвената мусака се поднася посипана с накълцан копър и магданоз.