Момчето от Пловдив не е терорист, коментира Сотир Цацаров

Автор: Plovdiv Now 4774
Момчето от Пловдив не е терорист, коментира Сотир Цацаров

Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е класически пример за това, което само сме чели и коментираме, че се случва в други страни". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая с 16-годишния ученик от Пловдив, който бе задържан в края на миналата седмица и обвинен, че е подготвял бомба и терористичен акт.

По-рано днес покуратурата поиска момчето да бъде изолирано в специална среда и с него да работят психолози, но съдът прецени, че той трябва да продължи да учи и да остане на свобода със семейството си.

"Някак си си мислим, тук, у нас, такива случаи не могат да се случат", коментира главният прокурор. Той съобщи, че младежът е бил вербуван от лице от арабски произход, което живеело в държава от Северна Африка. По думите на главия прокурор кореспонденцията се осъществявала изцяло по интернет и е протекла на няколко етапа. Първо ученикът бил въведен в ценностите на исляма.

"Следва информация за това какво е задължението на всеки истински мюсюлманин, какво трябва да направи. То градира от това да твори добро всеки ден, до това да унищожава неверниците. След това започва изпращането на клипове, от които първоначалната реакция е била отвращение и уплаха", обясни Цацаров.

Последвали послания, свързани с убеждението, че един истински мюсюлманин трябва да унищожи поне един "неверник" в живота си. "Следват още инструкции, довели до това, намерено в дома му", разказа хронологията на комуникацията главният прокурор, цитиран от Дневник.

Според него младежът не би извършил терористичен акт, какъвто би направил един истински терорист. "Но ние не знаем каква би била следващата стъпка", отбеляза той.

Цацаров коментира и информацията, че младежът е от християнско семейство, но има данни за роднина в рода си, изповядващ ислям. "Това само по себе си нищо не значи", смята главният прокуор.

Той добави, че сега службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с ученика. Междувременно той е поставен под надзора на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

Становището на апелативния съд е, че през последния месец, в резултат на приложен комплексен подход от мерки от родители, психолози и правозащитни органи, в психичното състояние на ученика са настъпили значителни положителни ефекти. Това, според съда, е довело до редуциране на обществената му опасност.

Съдебно-психиатричната експертиза препоръчва редовни контакти на момчето със специалист психолог, както и да започване семейна терапия. Позитивната промяна и нуждата да контактува с автентичната си среда предполагат да му бъде дадена възможност за социализация, а не за изолация в следствения арест, допълват от съда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина