Момче в мозъчна смърт даде шанс за живот на петима болни

Автор: Plovdiv Now 423035
Момче в мозъчна смърт даде шанс за живот на петима болни

Петима болни хора са получили шанс за втори живот благодарение на момче от Свиленград, което по стечение на тъжни обстоятелства стана техен донор. То е 15 години, от Свиленград, и е изпаднало в мозъчна смърт в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Припомняме, че екип на ВМА е извършил тази нощ успешна чернодробна трансплантация. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит след прекаран коронавирус.

Екип на УМБАЛ „Александровска“ пък е направил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Трите трансплантации станаха възможни след донорската ситуация, релизирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. 

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина