Могилата Малтепе превръща Пловдив в световен античен център

Автор: Мария Луцова 17802
Могилата Малтепе превръща Пловдив в световен античен център

Кулата на Малтепе ще се превърне в археологически обект от световно значение, гарантирам ви. Това, което се открива, няма аналог в бившата Римска империя. Казах го и по време на доклада на Националната конференция по археология”, каза археологът доц. д-р Костадин Кисьов по време на официалния старт на разкопките през тази година.

Той подчерта, че в момента на обекта е разкрита част от кулата, но в края на юли и началото на август екипът му се надява да стигне до основата откъм южната страна и тогава ще стане ясно за каква монументална сграда става дума.

Археолози и работници са на терен вече от седмица. Вървят усилени изкопни работи. Вече има регистрирани и различни находки – монети и фрагменти от керамични съдове.

„Това е археологически материал, който показва, че могилата е от 3 век след Христа. Това обаче не означава, че самата кула не е строена по-рано. Датировката и на кого принадлежи тази гробница ще разберем, след като стигнем и влезем в нея. Това, което е 100 процента сигурно, е, че тази кула, която ние в началото мислехме за гробна, се състои от секции, плътно построена е с ломени камъни, споени с хоросан и цимент. На практика тази 20-метрова кула е била изградена да носи горе мраморния постамент, от който открихме множество квадри.  Нагоре е била статуята, от която не сме открили нищо”, разказа Кисьов.

Постаментът е тежал около 15 тона, а самата кула, изчислена по обема на кубовете, е около 250 тона.

Археолозите, които работят на терена, предполагат, че ще намерят огромни основи на кулата.

„ Самата гробница, с която аз не виждам какво можем да свържем  освен император, тъй като по това време тракийски владетели няма, се намира в основата на север от самата кула. Тази година имаме достатъчно средства и ще работим ако трябва до декември, стига да позволява времето,  за да разкрием максимално гробницата в основата и да установим дали входът е от юг или от север”, каза още Кисьов.

"Уникално е това и комбинирано с обектите в Пловдив – Голямата базилика, която на 26 септември ще бъде открита, Форумния комплекс, Малката базилика. Така историческото ни наследство ще бъде сравнимо с Рим, с Атина. В следващите 10-20 години ще бъде сравнима с най-известните антични центрове в света", каза и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина