Мобилни пунктове пред болниците до дни, ще консултират, ще правят бързи антигенни тестове

Автор: Plovdiv Now 5175
Мобилни пунктове пред болниците до дни, ще консултират, ще правят бързи антигенни тестове

Мобилните екип, които ще бъдат позиционирани пред болниците, ще разполагат с бързи антигенни тестове. Целта е да се обхванат повече хора и да се създаде по-добра картина на епидемиологичната обстановка у нас, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг пред журналисти днес.

Такива пунктове ще има пред всички държавни, общински и болници с 50% участие на държавата. Лекар и медицинска сестра ще консултират пациенти, които не могат да достигнат до лекар.

„Издал съм заповед това да се случи до 6 ноември. В процес сме на договаряне на бързи антигенни тестове. Те ще се правят само на хора, които имат симптоми. При тези, които са контактни, но нямат симптоми, много рядко тестът излиза положителен. Всеки, който прецени, че е спешен и има някакъв проблем може да посети тези мобилни екипи. По никакъв начин няма да има лимитиране на хората“, заяви проф. Ангелов.

Относно проверките в болници и лаборатории, министърът заяви, че те продължават.

„Проверяващите екипи са на място, ако има нарушение те ще бъдат санкциониран. Резултатите от тестовете трябва да излизат в рамките на един ден“, каза той.

Министърът коментира и недостигът на линейки в някои области като Пловдив и Бургас.

„Още в края на месец септември сме изготвили има проект за модернизация на спешната помощ, помолих ръководителя на проекта максимално бързо да работят и да съкратят всички срокове. Така, когато пристигнат линейките , те ще бъдат пренасочени от София към други градове, където има нужда“, заяви Ангелов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина