Много българи са с невалидни лични документи от днес

Автор: Plovdiv Now 13351
Много българи са с невалидни лични документи от днес

Личните документи, чийто срок е бил до 13 март тази година, от днес се невалидни. Изтича гратисният период от 6 месеца, който бе гласуван с извънредното положение. 

Срокът на валидност на личните документи бе удължен със Закона за извънредното положение, за да няма струпвания по време на критичните месеци от пандемията COVID-19. Така бе решено личните карти и шофьорските книжки, чиято валидност изтича между 13 март и 31 октомври 2020 г., да могат да се ползват 6 месеца след крайния срок. С една уговорка - тези документи в гратисен период са валидни само за територията на България. При пътуване в чужбина е необходим нов документ.

През тази година изтичат десетки хиляди лични документи и именно това бе причина са се създаде специална организация от МВР за тяхната подмяна. 

Ако валидността на документите е до 31 октомври, те ще важат чак до 31 април 2020. 

От МВР на няколко пъти призоваха гражданите да не оставят подмяната за последния момент. Те могат да посетят бюрата за издаване на документи и преди срокът на валидност да е изтекъл. 

До края 2020 г. в област Пловдив предстои подмяната на още  70 000 лични карти, 40 000 паспорта и на 64 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства. По време на въведеното извънредно положение с 6 месеца бе удължен срока на валидност на изтичащите в периода от 13 март до 31 октомври лични документи. В тази връзка се очаква натоварването в сектор БДС да е през месеците септември- октомври.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина