Тиквите вече се появяват на пазара у нас, а с тях могат да се приготвят чудесни есенни кулинарни изкушения. Предлагаме ви рецепта за мляко с ориз, но с тиква, която фино ще преобрази десерта.
Сварете тиквата най-добре на пара, а ако не, след като я сварите, я отцедете добре от водата. Измивате ориза и го слагате да ври с една чаена чаша вода. След като оризът поеме водата добавяте прясното мляко. Най-подходящ е типичният за българската кухня бял бисерен ориз.
След като оризът е почти готов, добавяте захарта, карамфилчетата и канелата и разбърквате. След като десертът поври 2-3 минути задължително извадете карамфилчетата, защото в противен случай ароматът ще е много интензивен.
Пюрирате тиквата и я добавяте към млякото с ориз, докато е още горещо. Разбърквате добре.