Млечните кюфтенца с разядка са идеално ясние за горещите летни дни, когато трябва да приемаме по-леки храни. Чудесно мезе са и за ракия, бяло вино бира.
Необходимите продукти са: 300 г пълномаслена извара, 100 грама краве сирене,1яйце, 50 грама кашкавал, 3 с.л. брашно, 1/2 връзка магданоз, 50 мл олио, сол и черен пипер на вкус.
За разядката:1 белена печена чушка, 1 малка глава червен лук, 1 скилидка чесън,1–2 домата,1 люта чушка, 1/2 връзка магданоз, 1 стрък босилек, 1/2 лимон, 1/2 ч.л. кимион, 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Настържете кашкавала, а сиренето натрошете. В купа смесете изварата с брашното и яйцето. Добавете кашкавала и сиренето. Прибавете наситнения магданоз, сол и черен пипер. Разбъркайте много добре. С влажни ръце оформете малки кюфтета. Изпържете ги до златисто в сгорещеното олио.
За разядката нарежете на ситно печената чушка, лука, лютата чушка, доматите и ги разбъркайте с наситнените чесън, магданоз и босилек. Овкусете с кимиона, прибавете зехтина, сока от лимон и сол и пипер на вкус. Разбъркайте. Поднесете кюфтетата със салцата.