Младият цигулар Виктор Василев ще свири за любимото си училище в специален концерт тази вечер

Автор: Plovdiv Now 9275
Младият цигулар Виктор Василев ще свири за любимото си училище в специален концерт тази вечер

Той просто е роден да побеждава - с таланта, с труда си, с неговата енергичност и с всеотдайната грижа за израстването му - той печели най-престижните национални и международни конкурси! Младият цигулар Виктор Василев ще свири за Музикалното училище в Пловдив в концерта тази вечер.  

Виктор е роден през 2007г. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с изтъкнатия цигулков педагог г-жа Дарина Данкова, с която работи и до днес. Заедно с това Виктор вече пета година е извънреден младши студент в класа на проф. Марио Хосен /Австрия/ в Нов Български Университет – София. Възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив.

Виктор е носител на множество национални и международни награди, сред които:

  • първа награда -ХІ Международен цигулков конкурс Grumiaux, Белгия, 2018г.
  • първа награда - ХХV Международен цигулков конкурс Andrea Postacchini - Италия, 2018 г.
  • първа награда и специална награда - Международен конкурс Art of Strings by Lazar Miletic - Сърбия, 2018 г.
  • първа и специална награда –ХХI Международен конкурс за струнни-лъкови инструменти „Бохдан Вархал“ – 2017, Словакия
  • първа награда – 58-ми Цигулков конкурс „Коциан“ – 2016, Чехия
  • първа награда на Международен конкурс за млади изпълнители на струнни инструменти - Ниш, Сърбия, 2015
  • първа награда на МК „Златен ключ“ – Пловдив, 2018
  • два пъти носител на първа награда на Международен цигулков конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ - 2014/16
  • първа и специална награда на конкурса за млади изпълнители в Перник, както и в Добрич на конкурса „Надежди, таланти, майстори“, първа награда на конкурсите за изпълнение на български творби „Върбан Върбанов“ и „Светослав Обретенов“. Много са и специалните награди, сред които и награда за „изключителен талант и постижения“ – „Васко Абаджиев“ на конкурса „Музиката и Земята“ – София, 2016.

Виктор е бил солист на симфоничните оркестри на Пловдив, Шумен, Враца, както и на „Camerata Orphica, „Софийски солисти“, Симфониета „София“, „Струнен оркестър – Хасково и Струнен оркестър „Орфей“ – Перник.

Много са и участията му в концерти, фестивали и медийни събития, сред които Варненско лято, Международен симпозиум „Паганини и италианският романтизъм“,''Страдивари и изкуството на лютиерите от Кремона'' в резиденцията на посланика на Италия, Церемония по закриване на годината „Пловдив – Европейска културна столица“, „Млади таланти изпълняват шедьоври на класиката“, Фестивал на камерната музика“ – Пловдив, и други.

Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф. Аугустен Дюме /Белгия/, проф. Жерар Пуле /Франция/, проф. Михаел Фришеншлагер /Австрия/, проф. Елизабет Кропфич /Австрия/, проф. Мидори Гото /Япония-САЩ/, проф. Симеон Симеонов, проф. Кшищов Гвенжин /Полша-Германия/, проф. Река Силвай /Финландия/, проф. Минчо Минчев и др.

Ще може да чуете изпълнението на Виктор, с клавирен съпровод- Ирен Капеловска, в Пловдив, Галерия Тракарт, тази вечер от 17.30ч.

 

снимка: Concorso Postacchini

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина