“Млади виртуози“ - Опера Пловдив кани на симфоничен концерт със солист Лия Петрова

Автор: Plovdiv Now 10317
“Млади виртуози“ - Опера Пловдив кани на симфоничен концерт със солист Лия Петрова

Опера Пловдив кани на следващия специален концерт от афиша през декември . "Млади виртуози" - симфоничен концерт със солист Лия Петрова ще се състои на 7 декември от 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Диригент ще е Емил Табаков. Участва Оркестъра на Опера Пловдив.

В програмата ще чуем: А. Лядов - Омагьосното езеро, А. Глазунов - Концерт за цигулка и окркестър, Е. Елгар - Salute d'amour E-Dur и А. Шнитке - "Гогол" сюита.

ЛИЯ ПЕТРОВА, родена в семейство на музиканти, започва  обучението си по цигулка при Евелина Арабаджиева. Осемгодишна получава Моцартовия медал и званието “Най-млад артист на ЮНЕСКО”. През 2001 е приета във Висшето училище за музика и театър в Рощок при проф. Петру Мунтяну, а от 2010 учи при Огюстен Дюме в Брюксел. По-късно продължава в музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин при Антие Вайтхаас.

Носител е на награди от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луис Шпор“ (Ваймар), Германския национален музикален конкурс и др. Избрана е за „Млад музикант на годината 2007” на програма „Алегро виваче” на БНР. През 2016 печели първа награда на Международния конкурс за цигулари „Карл Нилсен“ в Одензе, Дания.

Била е солист на филхармониите на Брюксел, Люксембург, Осака и Монте Карло, Камерния оркестър на Лозана и Националния оркестър на Монпелие. Като камерен музикант свири с изявени изпълнители като Готие Капюсон, Йужа Ванг, Катя Буниатишвили, Гари Хофман, Джан Ванг, Луи Лорти, Никола Ангелих и др. Сред ярките й изяви е участието й в проекта „Марта Аргерих и приятели” в Атина и Франция през 2016, където свири заедно с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски.

Първият й самостоятелен компактдиск за „Орхид Класик” с филхармоничния оркестър на Одензе включва концертите за цигулка и оркестър от Карл Нилсен и първия концерт на Сергей Прокофиев.

Лия Петрова свири на оригинална цигулка „Джовани Батиста Гуаданини”, предоставена й от музикалната фондация „Бубу“.

Билети във всички каси на Ивентим – билетен център пред община Пловдив, в туристически информационен център на пл. „Римски стадион”, билетна каса на Античен театър, в Градски дом на културата „Борис Христов” и др., както и онлайн на www.eventim.bg

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина