Млада жена със синдром на изчезващия близнак роди момиченце в пловдивска болница

Автор: Plovdiv Now 6704
Млада жена със синдром на изчезващия близнак роди момиченце в пловдивска болница

27-годишна жена от Пловдивско роди в УМБАЛ-Пловдив здраво момиченце, след като по време на бременността е била диагностицина с фетална резорбция, позната още като Синдром на изчезващия близнак. 

Д-р Семра Халил от Отделението по Акушерство и гинекология “хвана” бебето, което дойде на бял свят с тегло 3240 гр. и ръст 50 см. “Следих бременността на пациентката, която започна като двуплодна и до осмата седмица протичаше така - ясно се чуваха тоновете на двата плода. След това обаче единият изчезна, а другият продължи да се развива”, разказва гинеколожката.  

След влизането в болницата на майката е направено цезарово сечение, защото страда от вродено бъбречно заболяване. Семейството има и друго дете - момченце, родено нормално. Родителите нарекоха новороденото си момиченце Ванеса.

Д-р Халил обясни, че за медицината все още не е напълно ясно какво пpичинявa изчeзвaнeтo нa eдиния близнaĸ по време на бременността. Явлението е често срещано при мaйĸи, зaчeнaли нaд 30 гoдини, защото в тoчнo тaзи възраст жените имат повече шансове да заченат с близнаци. От биoлoгичнa глeднa тoчĸa cиндpoмът зacягa пpeдимнo eднoяйчнитe зародиши, защото тe дeлят oбщa плaцeнтa и са в постоянна борба за оцеляване в утробата.

Около 20–30 % от бременните жени се сблъскват с диагнозата фетална резорбция, позната още като Синдром на изчезващия близнак или, иначе казано, преждевременната смърт на единия плод при многоплодна бременност. В резултат на това мъртвият ембрион в утробата бива частично или изцяло „погълнат” от живия, от плацентата или от организма на майката.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина