Млада пловдивчанката спечели първото международно състезание за диригенти

Автор: Plovdiv Now 7466
Млада пловдивчанката спечели първото международно състезание за диригенти

Пловдивчанката Деляна Лазарова спечели първото международно състезание за диригенти „Siemens Hallé”. Освен парична награда от 15 000 британски лири, Лазарова ще изпълни двугодишен ангажимент като асистент-диригент един от най-старите английски симфонични оркестри и основен ръководител на младежкия оркестър „Hallé”. Деляна ще влезе в новата си роля през септември 2020 г. и по време на мандата си ще работи под строгото наставничество на музикалния директор на „Hallé” сър Марк Елдър. Ролята й ще бъде и да подпомага други гостуващи международни диригенти.  Втора награда - парична награда от 3000 паунда, бе присъдена на родения в Венецуела Родолфо Бараес, а трети остана британският диригент Джоел Санделсън с парична награда от 2 000 паунда. В конкурса участваха 287 кандидати от 55 държави от всички континенти, пише Plovdivtime.bg.

Съдийската комисия, избрала победителката, се състоеше от екипа на Hallé Artistic, воден от сър Марк Елдър; проф. д-р Стефан Фрухт, художествен ръководител на Програмата за изкуства на „Siemens”; Арна Кристин Ейнарсдотир, управляващ директор на Националния оркестър на изкуствата в Канада; Карола Реул, управляващ директор на „Junge Deutsche Philharmonie“; и Джулия Албрехт, директор на отдела за управление на артисти в Konzertdirektion Schmid. 

Международният конкурс за диригенти на Siemens Hallé се основава на забележително партньорство между Hallé и Siemens AG. Създавайки връзки между инженеринг и музика, Siemens и Hallé  радват аудиторията в Манчестър, с концерти и множество образователни и обществени проекти. 

„Беше седмица на огромно вълнение за всички нас да се срещнем и да работим с тези прекрасни млади диригенти, които са в началото на кариерата си. С толкова изключителен талант, изборът на победител беше много труден, но аз съм щастлив да приветствам Деляна като новия млад диригент на „Hallé” и с нетърпение очакваме нашата съвместна работа”, каза сър Марк Елдър. 

„Изключително съм развълнувана, че получих тази награда. Беше невероятен опит за мен и много ми хареса да работя заедно с такива талантливи колеги. Считам за голяма привилегия да мога да работя с „Hallé” и сър Марк Елдър, които считам за изключителен творец и интелектуалец. С нетърпение очаквам следващите две години и ще бъда част от семейството на „Hallé", каза Деляна. 

Родената в Пловдив диригентка е носител на множество награди, работила е с оркестри в Европа, САЩ и Азия. Деляна е възпитаник на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” в Пловдив, където завършва с цигулка при Виолета Стоянова. Учи в Държавния университет на Луизиана в Щатите, после в музикалната школа на „Джейкъбс“ в Индиана. Оркестрово дирижиране завършва в Университета по изкуствата в Цюрих. От 2013 до 2015 г. е концертмайстор в Симфоничния оркестър на Монтгомъри. За сезона 2017-2018 е поканена да бъде гост концертмайстор за Симфоничния оркестър на Лубок. Ръководила е Симфоничните оркестри на Мейнинген, Порт Анджелис и Пазарджик, както и Естонския фестивален оркестър. През 2017 и 2018 г. е удостоена със стипендия за дирижиране на името на Бруно Валтер за фестивала Cabrillo в Санта Круз, Калифорния. Получава признание за дирижиращия конкурс на Бетовен в Англия, с участието на лондонските класически солисти, и е избрана да бъде диригент на Колорадо Малер Фест, 2018 г. Солист и диригент е в престижни оркестри в Европа, Азия и Северна Америка. Работила е и учи в майсторски класове с артисти като Бернар Хайтинк, Пааво Ярви, Леонард Слаткин, Лари Рахлеф и Кристиан Маселару. 

34-годишната Деляна Лазарова е дъщеря на композитора Нели Лазарова, чиито творби познаваме от спектаклите на Кукления театър в Пловдив, и на журналиста Любомил Лазаров, популярен сред зрителите под тепетата от изявите си в ПОТВ. Братът на Деляна също е журналист – Борислав Лазаров от bTV. 

Освен изключително престижното назначение, което Деляна спечели в тежкия и авторитетен конкурс „Siemens Hallé”, тя има и други сериозни ангажименти - предстои й да дирижира симфоничния оркестър на унгарското радио, оркестъра на албанското радио, както и работа с италиански оркестри. Лазарова ще участва и в тазгодишното издание на фестивала в Аспен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина