Митрополит Николай: Този наш богоспасяем град Пловдив винаги е давал на България

Автор: Plovdiv Now 1653
Митрополит Николай: Този наш богоспасяем град Пловдив винаги е давал на България

Пловдивският митрополит Николай служва тържествен молебен по случай 139-годишнината от Съединението на България и Празник на Пловдив в катедралния храм „Св. Богородица”. Политици, общественици и граждани се събраха в църквата, за да чуят посланията на владиката и да почетат светия празник.

Сред тях са и трима кметове на града – настоящият Костадин Димитров и бившите Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Те изслушаха на различни места в храма.

„По-блажено е да се дава, нежали да се взима, казва свети апостол Павел. Защо си спомних тези думи в деня на Съединението? Защото този наш богоспасяем град Пловдив винаги е давал на България. Дал е по-голямата част от българското Възраждане, дал е първите български училища и гимназии.  Дал е първите български книгоиздателства. Дал е празника на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, който и до днес честваме.  Дал е началото на борбата за църковна независимост. Дал е стотици хора на духа – писатели, поети, художници в всяка сфера на човешката деателност. Пловдив е дал Съединението. То не е извоювано от България, а в Пловдив. Дадено е на България от Пловдив. Пловдив е поднесъл на България нейното Съединение. Благодарение на усилията на своите граждани, на техния устрем и жертви, на копнежа им да видят общото ни отечество по-голямо и по-силно. Този град винаги е давал, никога не е взимал. Затова тук се чувства един благотворен дух”, каза владиката, цитиран от РlovdivТime.

Той подчерта, че за пореден път духът на единство и братска любов в България се чувства тук.

„За пореден път духът на единство е помрачен. Няма нужда да споменавам, че дните, които преживяваме,  са непознати в цялата българска история по степен на разединение, разцепление и нравствено падане. Всъщност може би така са изглеждали последните дни на Второто българско царство, разединено на малки владения и феодални господари, воюващи един с друг.  Българските земи са обезлюдени в резултат на нищета, на болести, на масова емиграция, на нахлуване на всякакви ереси и загуба на каквито и да е духовни ориентири. Така е свършила Втората българска държава.  Мислещите хора трябва да осъзнаят – дали това, което става, не е знак за съдбата и на Третата”, каза митрополит Николай и подчерта, че в такива дни най-важен е личният пример.

После призова политиците, събрани в храма божи, отново да обединят усилията си.

„България винаги е била силна, когато е била обединена от вярата си в Христа. Тук православната вяра има корените си от 2000 г.  Обръщам се към градските първенци на Пловдив с думите на светия апостол.  Приемайте се един други, както и Христос ни прие за божия слава. Имайте едно сърце и душа. Говорете всички в съгласие и тогава ще дойдат импулсите на новото българско Съединение. Дайте пример на България, както вашите предшественици го дадоха преди 139 г. и ще бъдете блажени, както са блажени онези, които дават, а не вземат. И имайте пред очите си делото на Гавраил Кръстевич, където ще отслужим заупокойна молитва пред скромния му паметник”, каза още митрополитът.

Той припомни, че именно камбаните на храма „Св. Богородица” са оповестили Съединението, както и делото на Кръстевич.

„Честит празник, Бог да пази България и Пловдив”, завърши тържествената си реч владиката.

После всички присъстващи се поклониха пред делото на Гавраил Кръстевич. 

  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина