Министър Вълчев: Няма да се отменя външното оценяване, нито ще се съкращават теми

Автор: Plovdiv Now 37012
Министър Вълчев: Няма да се отменя външното оценяване, нито ще се съкращават теми

Категорично няма да бъде обявена за нулева учебната година, като към момента няма защо и тя да бъде удължавана, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БТВ. Благодарение на всички допълнително предвидени часове за неучебни дейности, всичко върви по план.

„Има училища, които са решили да удължат учебната година заради ученици със специални потребности.  Всяка година имаме допълнително обучение за преодоляване на трудности и ще се възползваме именно от него“, коментира още министърът.

Относно изпитите за външно оценяване, Вълчев каза, че не се предвижда нито те да бъдат отменяни, нито да се съкращават теми. Според него именно те подготвят учениците за изпитите на живота.

„Следим средната скорост с която преподават учителите, нямаме изоставане, даже имаме по-висока скорост от минали години. Нямаме забавен темп, имаме по-ниска ефективност, но това не значи, че учениците не трябва да положат усилие и да учат по домовете си. Не е редно и не е  честно да отменяме външното оценяване, ние имаме нужда от него като механизъм да накараме децата да учат“, каза още министърът.

Той е категоричен, че на изпитите на всички класове се предвижда целият обем от теми, тъй като няма предпоставки за отпадане и съкращаване на материала.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина