Министър Вълчев: Ако затворим училищата, жертваме качественото образование и психиката на децата

Автор: Plovdiv Now 12021
Министър Вълчев: Ако затворим училищата, жертваме качественото образование и психиката на децата

Много повече за заразените учители, отколкото учениците. Към момента 469 са заразените ученици и 453 са учителите. Като процентно съотношение спрямо общия брой на учители и ученици у нас се вижда, че много по-често се разболяват учителите. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на Нова телевизия.

„Учителите много по-често се заразяват и имат симптоми, но те боледуват толкова, колкото и другите хора на тази възраст“, каза още министърът.

Той категорично заяви, че е най-добре да се взимат решение на локално ниво, тъй като много по-грешно би било да се действа само на национално ниво.

„Нашата цел е да има максимум присъствие. Най-лесно е да затворим училищата – жертваме качественото образование, увреждаме психиката на децата, родителите остават вкъщи. Ако затворим ще  жертваме правото на децата на образование“, заяви Вълчев.

В последните дни  се наблюдава увеличен брой отсъствия – много деца кихат и кашлят и учителите ги връщат от класните стаи.

Относно централното затваряне на училища в цялата страната, министърът заяви:

„В момента сме въздържани да вземем такова решение, това ще доведе до много проблеми. Много трудно е да се балансира правото на здраве и правото на образование. Ако гледаме само първото – то веднага трябва да затворим, но не е само това. Трябва да се съобразим с много други фактори, също и икономически“, коментира още Вълчев.

„Много вероятно е да се затворят училища, когато се намеси и сезонният грип. Те ще преминат в онлайн форма на обучение. Нашата препоръка е ако не последни, то училищата да не се затворят първи“, каза министърът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина