Министър Костадин Ангелов: Ще приложим нови мерки за 80 млн. лева, ще действат до края на годината

Автор: Plovdiv Now 4438
Министър Костадин Ангелов: Ще приложим нови мерки за 80 млн. лева, ще действат до края на годината

"Страната ще приложи нови мерки за 80 милиона лева, които ще действат до края на годината", това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Те ще бъдат насочени в следните направления:

  1. 5 милиона лева ще отидат в сектора на доболнична помощ за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари, като всички джипита ще взимат допълнително възнаграждение от по 1000 лева на месец.
  2. Във всички ДКЦ-та ще бъде разкрива допълнителна ковид зона. Там ще работят лекар, сестра, лаборант, ще се правят тестове за ковид-19 по преценка на лекаря и образни изследвания на белия дроб. Там ще се инвестират 3 милиона лева, като всеки работещ в отделението ще получава по 1000 лева на човек, както и допълнително 10 лева за пациент, преминал през ковид зоната.
  3. В лечебните заведения ще се вдигна капацитетът за поддържане на легла за коронавирус от 10 на 20%. За големите болници ще бъдат отпуснати 50 милиона лева за укрепване на тези структури за поддържане на готовност да лекуват и диагностицират пациенти с ковид.
  4. 15 милиона лева ще бъдат вложени в закупуването на антигенни тестове за пациенти.

"Държавата се намира в сериозна фаза, от две седмици числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души Съгласно нашия план при такава заболеваемост правим тази реорганизация в медицинската помощ в страната. По отношения на джипитата разбираме, че усилията стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. Всеки трети български гражданин, който се тества, е положителен.

Мерките и финансирането по тях ще бъде гласувано в Министерски съвет. Да намали натиска върху медицинската система.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина