Министър Ананиев: Три пъти се повишиха случаите на коронавирус у нас

Автор: Plovdiv Now 3955
Министър Ананиев: Три пъти се повишиха случаите на коронавирус у нас

Решението за удължаването на извънредната епидемиологична обстановка беше взето на базата на един сериозен епидемиологичен анализ. Той е направен въз основа и на европейски проучвания, както и данните от България. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на извънредна пресконференция, след внасяне на предложението в Министерски съвет.

„Следим внимателно какво се случва и в света – на 22 юни Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посочва, че са регистрирани близо 9 000 000 заразени и над 460 000 починали“, каза Ананиев.

Той заяви също така, че анализа в страната показва, че има значително повишаване на случаите

 „От 9 юни тази година се отчита значително завишение на броя на заразните в страната. Като до 23 юни тази година средно дневно случаите стават 84, като увеличението в 3.2 пъти, в сравнение с предходните две седмици, където средният брой на случаите са 24“, заяви министърът.

Увеличен е и броят на лабораториите, които изследват за коронавирус, като в момента те са 36.

През последните две седмици се правят около 2000 проби среднодневно, като така положителността на лабораторните изследвания са 4.4, а в изминалият отчетен период процентът е 2.43

„Това означава, че се завишава синтензивността на разпространението. Предприети са незабавни мерки от РЗИ за откриване на източните на инфекцията и карантиниране на контактните лица на вече заразените. Причинителят на заболяването е вирус, който продължава да е с неизвестен произход и неясен интензитет. Няма и потвърждение за изграждане на имунитет.  Тези причини, плюс факта, че няма специфична профилактична мярка или ваксина го правят изключителен опасен“, каза Ананиев.

Няма да въведем нови или стари строги мерки, остават само тези, които бяха в сила и до момента.

„На първо място забрана за влизане в страната и съответно карантинира на хора, които влизат от държави, при които висока заболеваемост“, каза Ананиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина