Министър Ананиев: Извънредната епидемиологична обстановка няма да се удължава

Автор: Plovdiv Now 4636
Министър Ананиев: Извънредната епидемиологична обстановка няма да се удължава

Извънредната епидемиологична обстановка няма да се удължава. Това съобщи в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, като социална дистанция и дезинфекция, посочи той.

Засега до края на юни остава задължително носенето на маски в лечебни заведения, аптеки, градския транспорт и изискването за 50% запълняемост на театрални и концертни зали. Сервитьорите в заведенията все още трябва да са с маска, когато сервират и са в пряк контакт с клиентите, напомни Ананиев.

Ние успяхме с мерките, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище, посочи Ананиев. Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта, каза още той. Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките, изтъкна министърът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина