Той коментира и защо се е стигнало дотолкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение:

"Категорично не мисля, че съм изпуснал контрол. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване."

Кирил Ананиев подчерта, че работи прекрасно с Националния щаб: "Ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно".

Щабът ще го има докато прецени министър-председателят, това ще бъде най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни), допълни още министърът.

Той коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев за смъртността в България, като заяви, че то е било ненужно.

"Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани, аргументира се министър Ананиев.

Относно изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: "На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила".

Министърът е категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса и изрази "дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците".

Ананиев не се отказал за реформите в здравеопазването.

"Предстои време да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка", обясни Ананиев.