Международно признание на обучението по зооинженерство в Аграрен университет – Пловдив

Автор: Plovdiv Now 722
Международно признание на обучението по зооинженерство в Аграрен университет – Пловдив

За поредна година студенти на Аграрен Университет – Пловдив взеха участие в състезания за компетентност на международното изложение „Salon International de l'Agriculture 2025”, което се проведе в Париж, Франция в периода 22.02 – 27.02.2025 г. Изложението е едно от най-големите събития в Европа, отразяващо постиженията на аграрния сектор и отделя специално внимание на храните, произведени по традиционен начин с породни и географски означения.

Аграрният университет – Пловдив прие поканата от Френското министерство на земеделието да участва като представител на България в състезанията за компетентност и в международната вечер на националните храни. Състезанията за компетентност са част от интернационалния конкурс за студенти и ученици, показващи знания и умения в две категории: „Линейно-описателна оценка на крави“ и „Преценка на френски вина“.

В категорията "Линейно-описателна оценка на крави" от млечни и месодайни породи студентите от специалност „Зооинженерство" Димитър Чаталбашев, Петя Костова и Спас Седянков, подготвени и ръководени от гл. ас. д-р Светослав Карамфилов, заеха съответно 14-то, 19- то и 27-то място сред 60 участници от 30 страни. Те оставиха зад гърба си представители на водещи страни в говедовъдството като Австрия, Белгия, Испания, Чехия и други.

 

В категорията „Преценка на френски вина“ достойно се представи Николай Недков, студент от специалност „Лозаро-градинарство“, състезавайки се с 28 конкуренти от 24 страни. 

Участниците бяха наградени лично от представител на Френското министерство на земеделието и членове на Европейската комисия и получиха сертификати за бъдещи оценители в съответната категория.

В рамките на международната вечер на националните храни на щанда на Аграрен университет се дегустираха традиционните за България – лютеница, саздърма, българско бяло саламурено сирене, суджук, пастърма, млечни продукти и др.

Студентите от Аграрен университет – Пловдив оставиха трайни впечатления на SIA 2025, Paris със своята уникалност, знания и умения.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина