Медиците от болница „Свети Мина” излизат на протест, готови са на крайни действия

Автор: Ива Модова 4798
Медиците от болница „Свети Мина” излизат на протест, готови са на крайни действия

До седмица медицинският персонал на болница „Свети Мина” излиза на протест. Лекари, сестри и санитари са готови на крайни действия, изразяваща се в затваряне на булеварди, колективни жалби и оставки, стачки и протести.  Това обявиха на пресконференция синдикатите от лечебното заведение в лицето на д-р Флора Димитрова. Тя заяви, че лекарите и сестрите имат едно основно искане и това е увеличение на лимитите от Регионалната здравно осигурителна каса. От МБАЛ „Свети Мина” са депозирали както до РЗОК, така и до НЗОК писма с исканията си. Все още отговори няма, а ако до седмица не бъдат изпратени такива със становище, лекарите излизат на протест пред РЗОК, а след това и пред Националната каса в столицата.

Оказва се, че към момента отпуснатите лимити за болницата са 311 хиляди лева. Управата на МБАЛ „Свети Мина” в момента се бори за увеличение с между 100 и 150 хиляди лева.

Още един факт бе изтъкнат на брифинга – лекарите на първа линия за борба с коронавируса, може да не получат обещаните увеличения от по 100 лева. Това заяви управителят на болницата професор Петър Петров.

„Крайно несправедлива е ситуацията в болницата към този момент. Лимитът ни е колкото едно отделение на една средно голяма болница у нас. В една клиника в болница, където работят между 15 и 30 служители, получават същия лимит. В МБАЛ „Свети Мина” работим около 300 души. Както лекари, така и сестри и санитари. Искаме да работим и да не ни се пречи. Искаме да достигнем 450 хиляди лева лимит. Така няма да се трупат задълженията и дори ще бъдем на плюс”, заяви проф.Петров.

Той заяви, че с години наред болницата е сочена с пръст, като лечебно заведение с липса на персонал и качествени специалисти. Така имиджът на МБАЛ „Свети Мина” е довел до натрупване на задължения.

„Как да се получи това оздравяване на болницата, като не ни се даде право да работим повече. Апелираме лимитите да бъдат вдигнати, за да работим и да покриваме задълженията си. Не искаме милиони. Имаме капацитет, за  да заработим тези пари. Оказва се, че за общинското здравеопазване, както е нашата болница, се дават 8% от бюджета на РЗОК. За държавните болница се отпускат 39%, а за частните болници – 45%. Крайно несправедливо”, каза още управителят на болница „Св.Мина”.

От 16 дни в болницата функционира COVID отделение. На 7 юли е постъпил и първият пациент. От тогава обаче, отделението не е получило финансиране от Здравната каса.

„Най-бедната болница в Пловдив дотира отделението. Като причина се изтъкна, че нямаме инфекционист. Намерихме вече. След това обаче ни заявиха, че за да получим пари за отделението, за 30 легла, то трябва да закрием отделение с 30 легла. Кои да закрием? Кой да оставим на улицата? До ден днешен нямаме договор с касата, но нямаме и отговор по исканията ми. Няма да закрия отделение, няма да закриваме легла”, каза още професорът. Той добави, че след УМАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Св.Мина” е най-социалната болница, тъй като в нея се лекуват голяма част от здравно неосигурените.

„Някой има план да превърне болницата или в хотел или в частна болница. Това няма да стане. На нас не ни е позволено да получим заработените си пари. Не искаме подаръци, ние сами ще си изработим средствата. Има много хора, които напускат. Ниският лимит генерира загуби. Отпускат ни 311 хиляди, а ние сме изработили реално тези 420-450 хиляди лева. Къде са тези пари? Ние сме си ги изработели. Всеки ден болницата е на загуба. Ние сме на крачка, болницата да изпадне в несъстоятелност. Хората, които могат да отпуснат парите са РЗОК и НЗОК. Няма време – имаме консумативи, заплати, разходи.  До седмица, ако нямаме отговор излизаме на улицата”, каза д-р Димитрова. 

Оказва се, че преди дни – в четвъртък сметките на болницата са били запорирани. Още на следващия ден, в петък, запорът е бил вдигнат след редица разговори с Общината и комисията по здравеопазването.

„Става дума за дълг от 2012 година в размер на 265 хиляди лева. Заемът, който се дебатира в Общинският съвет, е спасителната сламка за болницата. Той ще е безлихвен в размер на 270 хиляди лева. С него ще се покрият задълженията, а след това да си издължим на града. По моят разчет може да изплатим заема до 2 години и половина. Това обаче ще стане ако ни се вдигнат лимитите до 450 хиляди лева”, заяви проф. Петър Петров. Той посочи, че има три стъпки за спасение на лечебното заведение. Две от тях са изпълнени и остава последната стъпка – увеличение на лимитите. Петров е категоричен, че с повишаване на парите, до година болницата ще е на печалба, а в противен случай ще подаде оставка като управител.

Завеждащ отделението по кардиология д-р Цветан Деведжиев заяви, че болницата реално е изработила само през последния месец тези необходими пари, а именно 440 хиляди лева. 

„Липсата на работещи е от години. Преди години при мен работеха 19 сестри, сега са 7. Първа градска болница е в състояние да изработим това, което ни се полага. От 8% бюджет на РЗОК, ние получаваме 1,6%. В същото време 45% се отпускат към частните болници. За мен някой има финансов интерес от това и от фалита на болницата”, заяви кардиологът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина