Смилате ядките, не овесените, а орехите, бадемите, лешниците, а сушените плодове нарязвате на малки парченца. Ако ползвате само стафиди може и да ги сложите цели, но и това зависи от техния размер. Ако стафидите са много едри е добре да нарежете и тях, за да може после по-лесно да се оформят сладките. Медените сладки стават най-вкусни, когато се сложат различни сушени плодове.
В голяма купа слагате меда и разбърквате добре с овесените ядки, след което добавяте и нарязаните сушени плодове и другите смлени ядки, както и ванилията и канелата и отново разбърквате добре. Оставяте сместа да постои 10-15 минути, за да могат овесените ядки да набъбнат и да слепнат с останалите продукти. Можете да накиснете предварително сушените плодове в ром, или коняк за половин час, или пък да прибавите към сместа накрая и 1-2 супени лъжици, за да станат медените сладки още по-ароматни.
След като овесените ядки са понабъбнали, с помощта на чаена лъжица оформяте малки сладки и редите в тава, върху която сте поставили предварително хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Сладките са готови, когато придобият леко златист цвят.