Боровият мед е не само е вкусен, но и много полезен. Помага при кашлица, действа и като имуностимулант. Лечебните свойства на шишарките се обясняват просто - борът е едно от най-популярните растения, което съдържа висока концентрация на фитонциди. Те са биологично активни вещества, които убиват или инхибират растежа и развитието на бактерии, както и микроскопични гъби и протозои.
Важно е да знаем, че за да се отключат лечебните свойства на шишарките, те се берат, когато са зелени. Узрелите и паднали на земята може да използвате само за украса.
Измийте шишарките добре и ги разполовете. Сложете ги да се варят с водата, докато течността се редуцира наполовина.
Оставете да престои за 24 часа. След това прецедете и добавете захарта. Отново сложете да се вари за около 10-15 минути след завирането. Накрая добавете лимонената киселина и след няколко минути снемете от котлона.
Медът от борови шишарки е готов. Разпределете го в бурканчето, докато е още горещ.