57-годишен мъж от Пловдив е с повдигнато обвинение и ще се изправи пред съда. Причината е, че той запалил колата на бивш колега за отмъщение. Пожарът едва не убил собственика на автомобила и семейството му.

Случаят е от декември 2017 година.

Пловдивчанинът е привлечен като обвиняем за това, че е запалил имущество със значителна стойност - лек автомобил, марка „Мазда“, като пожарът е представлявал опасност за живота на други хора и е имало опасност да се разпростре  върху други имоти със значителна стойност - четири жилищни сгради и един гараж, и от извършеното са последвали значителни вреди върху лекия автомобил „Мазда“ и върху жилищна сграда с площ от 46 кв.м., всички вреди на обща стойност 17 900 лева .

57-годишният обвиняем  и собственикът на лекия автомобил работили в една и съща фирма в Пловдив. Потърпевшия бил инженер – конструктор, а колегата се водел негов подчинен - оператор монтажник. Между двамата понякога възниквали дребни конфликти, защото началникът бил инженер, а пък 57-годишният се възприемал като „стар служител на фирмата“ и имал собствено виждане работата.

Докато работел в търговското дружество, собственикът на колата претърпял трудова злополука и напуснал. Той завел дело в съда срещу фирмата, което спечелил през 2017 г., като от дружеството трябвало да му изплатят обезщетение.

Обвиняемият не приемал обстоятелството, че бившият му ръководител ще получи пари заради трудовата злополука, както и не бил забравил за дребните конфликти. Затова решил да запали автомобила му.

На 27 декември 2017 година, 57-годишният  приготвил няколко бутилки с бензин, които поставил под лекия автомобил „Мазда“. Колата била паркиран пред къщата, където жертвата живеел със съпругата си, двете им деца и нейния баща. Пироманът запалил течността под автомобила и се прибрал в дома си. Малко преди полунощ жената видяла пламъците пред стаята, където спели.

Семейството напуснало дома. Помещенията се напълнили с дим, а огънят обхванал прозореца на стаята, фасадата и са насочил към покрива.  Пострадалите се обадили на тел. 112, като преди това със съседите се опитвали да гасят. Имало е опасност при пожара да пострадат и други хора и да бъдат засегнати съседни къщи.

През януари 2018 година 57-годишнияте бил установен от полицейските служители. По делото са извършени множество експертизи, като вредите от пожара са на обща стойност 17 900 лева.

Снимката е илюстративна.