Мъж изби зъбите на половинката си в Пловдив от ревност, двамата търсят помощ

Автор: Ива Модова 6698
Мъж изби зъбите на половинката си в Пловдив от ревност, двамата търсят помощ

Фондация "Джендър алтернативи", насочена към превенция и преодоляване на домашното насилие в Пловдив, споделиха за два брутални случая на побой под тепетата. Благодарение на консултациите и подкрепата им, жертвите живеят втори живот, а насилниците са получили осъдителна присъда .

Единият случай е от последните месеци. Мъж избил зъбите и счупи ключицата на половинката си след пореден семеен скандал.  Домашното насилие е станало в Пловдив.

Жената е била разведена. Майка на 15-годишно дете, което е живеело при баща си. Дамата се запознала с мъж във Фейсбук. Комуникацията помежду им продължила няколко месеца, като накрая двамата решили да се срещнат. В пловдивски парк, жената била изненадана от виртуалния си приятел с огромен букет рози. След още три срещи решили да заживеят заедно.

Не след дълго обаче избухнал първият им семеен скандал. Причината била разговор между жената и бившия й съпруг. Тогава бил и първият шамар.

След 3 месеца нещата ескалирали. Мъжът започнал да следи телефона и компютъра й, контролирал й финансите, забранявал й срещи с приятели. След поредната кавга и след употреба на алкохол, пловдивчанинът отново посегнал. Ударите били толкова жестоки, че жената била с избити зъби. Тя не потърсила помощ от страх, но само седмица по-късно тя отново била приета в болница. Половинката й я пребил, а в следствие от това й счупил ключицата.  Той я ритал, скубел, задушавал с възглавницата и блъскал в стените.

След поредната травма тя се обърнала за помощ към неправителствена организация.

„Оказахме както правна, така и психологична помощ на жената. Тя е била откъсната от семейството си и се чувстваше самотна. Имахме сеанси и с родителите й, с бившия й съпруг. Те я подкрепиха и подадохме жалба до прокуратурата. Образува се производство и насилникът бе осъден”, разказаха от фондация "Джендър алтернативи", които представиха нов проект за превенция и преодоляване на домашното насилие в Пловдив.

Експертите допълниха, че благодарение на терапията и оказаната помощ, жената вече е добре, има нова работа и нов живот. Що се отнася до  насилника – той също се е обърнал за помощ към фондацията.

„С него работи наш терапевт. Оказа се, че мъжът е един прекрасен човек, който обаче има проблем с алкохола. При употреба, дори и в малък размер, той става агресивен и посяга. Полага много усилия да се промени, посещава редовно програмата и смятаме, че е на прав път. Записан е и в програма за справяне със зависимостта от алкохол”, заяви адвокат Милена Кадиева.

По време на делото за домашно насилие се е оказало, че мъжът е разведен, а причината за прекратяване на брака е било също насилие върху половинката.

 „Най-много от клиентите ни сами търсят помощ. Те осъзнават проблема и са готови да се променят. През изминалата година общият брой на случаите при нас са 427. Делата пък са 234, които са приключени за година. От статистиката може да кажем, че 95% от потърпевшите са жени. Мъжете пък са предимно възрастни хора”, заявиха от фондацията, които споделиха още, че насилието върху възрастните мъже е както вербално, така и физически. Тормозът е предимно от деца и внуци, които заключват хладилниците, взимат им пенсиите и дори не им дават да напускат домовете си.

Всяка година броя на жертвите на домашно насилие расте. Според статистиките, Пловдив е градът с най-много регистрирани случаи у нас.

Снимка: илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина