Мъж от години пребивал жена си в Пловдивско, наръгал я с нож заради отказан секс

Автор: Plovdiv Now 10337
Мъж от години пребивал жена си в Пловдивско, наръгал я с нож заради отказан секс

Криминално проявен мъж бе осъден за домашно насилие в Пловдив. Той системно пребивал жена си и дори я наръгал с нож по време на един от скандалите.

Жертвата и насилникът й били женени от пет години. Живеели в малко градче, близо до Пловдив, имали и невръстно дете. Малко след сватбата, мъжът обаче започнал да посяга на съпругата си.

С годините насилието станало всекидневно, изразяващо се под всякакъв начин и повод. След консумация на алкохол, съпругът изтезавал жена си, биел я и дори я насилвал сексуално.

Именно отказ да сподели леглото с бруталния мъж довел и до последната кървава развръзка.

Двамата се скарали през лятото, когато жената му отказала секс. Побеснелият съпруг не само я пребил, но и грабнал нож. После я пробол няколко пъти по тялото. Ударите били съпроводени и със заплахи за смърт.

Младата жена била приета в болница за лечение. Тя била със леки и средни наранявания. Била е освидетелствана от съдебни медици, а с епикризата подала жалба срещу съпруга си.

Казусът бил отнесен до Районен съд и насилникът бил осъден. Той не може да се доближава до жертвата, дома й и местоработата й. Мъжът е насочен и към неправителствената организация „Джендър алтернативи“ за консултации.

Този случай бе разказан именно от фондацията по време на отчета на постигнатите резултати по проект „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие и мониторинг по приложението на ЗЗДН“.

Домашното насилие е широко разпространен проблем в България. Той засяга основно правата на жените и децата, които, бидейки уязвими групи лица, често не получават адекватна защита.

„Дейностите бяха фокусирани върху ефективна защита на правата и интересите на пострадалите чрез предоставянето на интердисциплинарни услуги – юридически и психо-социални консултации; ефективна работа с извършителите на домашно насилие в рамките на програма. 

В двете приемни, в рамките на шест месеца сме извършили 148 консултации по програмата. 6 души от тях са мъже. Това прави по 1-2 души на ден. От тези лице 84 са получили юридически консултации. 7 насилника, трима доброволно и 4 – ма с наложена мярка, са били при нас”, разказа Рада Еленкова-Рашева, която е ръководител на проект.

Тя добави още, че в последната една година сигналите за домашно насилие са скочили драстично. Според нея най-много са тези от Пловдив. Най-много хора са постъпвали в приемните в първите работни дни в седмицата.

По време на шестмесечната програма са били организирани различни мероприятия.

„ Реализирахме три форума. Два от тях бяха семинари за обучение на представители на различни структури – медици, полицаи, социални работници и хора от прокуратурата. Целта бе именно те, като първоисточник, да разпознават белезите на домашното насилие”, каза още Рада Еленкова.

Според статистиката жертвите на домашно насилие се увеличават, като голям процент от насилваните стават и жертви на убийства.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина