Математикът Витанов с нова прогноза: Няма да има Апокалипсис

Автор: Plovdiv Now 480377
Математикът Витанов с нова прогноза: Няма да има Апокалипсис

Математикът от БАН проф. Николай Витанов обяви поредната си прогноза за тенденциите при разпространението на коронавируса.

"Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: нови рекорди в броя на регистрираните случаи наден, но няма да има Апокалипсис", обяви той.

Вижте цялата прогноза професора:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 12 януари 2022
Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: нови рекорди в броя на регистрираните случаи наден, но няма да има Апокалипсис. Очакванията се оправдават. Следват детайли накратко:

1. Добрата новина е, че базовото репродуктивно число в края на миналата седмица падна под 1.3 . Днес пак е под 1.3 - стойността е 1.29. Още един златен ден сме под 1.3. То се и вижда с просто око - новите случаи са под 10 000 на ден. Образно казано: пожарът гори интензивно. Доста изгаря и така се намалява горивото за суперпожар, които наблюдаваме по други страни.

2. Да видим какъв ни е интереса. Никой няма интерес да има тотален локдаун. Ама никой. Нита правителството го иска, нито народа. Ами тогава, нека този път го направим като англичаните. Да се хванем и да предотвратим локдауна. Писах вече, че при тази вълна трябва повече да гледаме какво ще става по болниците. Дори и да има много случаи, ако болниците не се препълнят и особено ако интензивните отделения се не препълнят, няма да има нужда от тотален локдаун. Като че съм единственият математик, който ви говори това, но ще го преглътна. Затова основната ни цел трябва да бъда да се пазим, да не се разболяваме, да не стигаме до болница, за да може да се предотврати локдауна.

3. От тая вая гледна точка, да погледнем към картите, основани на индикаторите, пресмятани на 100 000 население.
Най-напред картата по плана на Министерството на здравеопазването. Виждате, че почти всичко е на ниво 4. Обаче болниците не са препълнени. Значи картата казва, че трябва да сме в локдаун, Витанов казва, че няма още нужда от такъв. То е защото стойностите са съобразени с предишните варианти на вируса, а Омикрона е доста по-заразен, но не пълни болниците с такава скорост, каквато беше при предишните версии на вируса.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост ни казва, къде се очаква дифузното разпространение да се вихри - София-град, Благоевград, Перник, Варна, Бургас. Пловдив държи фронта още, което е добре. Пловдив държи още и затова имаме рекорд, но стойността не е много по-висока от предишната рекордна стойност.

5. Картата на риска по нашата методология показва ясно - Пловдив се държи, случаите са по-малко отколкото трябва да са като се има наум населението на областта. Заради това втори златен ден поред сме под 1.3 за базовото репродуктивно число. Тези два златни дни могат да ни спасят от тотален локдаун.

6. За да не е напразен героизмът на Пловдив, трябва малко помощ от ваша страна. От вас се иска едно просто нещо: Бъдете здрави и се пазете. Сложете по някоя ваксинка и/или бустерче. Хем защитата ви ще нарасне, хем зелен сертификат ще вземете, хем болниците няма да се препълнят и тотален локдаун няма да има. От вас си зависи. Преценяйте си, животът и здравето са си ваши. Но ни се отваря златен шанс да може да минем и без локдаун. Нека не го изпускаме. Всички имаме интерес да няма тотален локдаун.

7. Спирам дотук. Сигурен съм, че в следващите дни, това, което пиша ще става все по-интересно за все повече хора. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина