Математикът на Щаба: Ако COVID-19 продължи с тези темпове, чакат ни години епидемична обстановка

Автор: Plovdiv Now 7465
Математикът на Щаба: Ако COVID-19 продължи с тези темпове, чакат ни години епидемична обстановка

От 100 души един е заразен и е носител на коронавируса, съобщи математикът проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

В момента коефициента на разпространение на заразата е 1.24, т.е. ако 100 души се разболеят, след тях ще има още 124 новозаразени.

„Епидемията в момента се разраства и това трябва да чакаме в есенно-зимния сезон. Ноември ще бъде критичния месец и там трябва да удържим. Този коефициент при нас беше стигнал до 1.5, очаква се отново да се увеличи“, заяви Витанов в ефира на Нова телевизия.

Според него учениците ще изкарат присъствено първият срок, като втория най-вероятно много училища ще минат на онлайн форма на обучение.

В момента смъртността у нас е 0.5% сред хората, които са прекарали вируса.

„Ние сме под средното световно ниво. Този вирус отваря дупка в имунната система и дава поле на изява на всички придружаващи заболявания. Имайте предвид, че нашето население е много по-болнаво в сравнение с други европейски държави“, коментира той.

Витанов прогнозира, че ако разпространението на заразата продължи с тези темпове, ни чакат още няколко години епидемиологична обстановка.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина