Мастити адвокати с отвод на делото за собствеността на 100 дка от Летище Пловдив

Автор: Благовест Андонов 7396
Мастити адвокати с отвод на делото за собствеността на 100 дка от Летище Пловдив

Делото за собствеността на 100-те декара от активите на Летище Пловдив бе отложено заради отвод на адвокати на частното дружество, научи TrafficNews. Съдебната битка в момента се гледа по същество във Върховния касационен съд, след като съдебната инстанция допусна жалбата на Областна управа срещу решението на Апелативен съд – Пловдив. То касае, че частното дружество „Летище Пловдив“ ЕАД притежава собствеността върху пистата, складовете и други помещение на аеропорта.

На заседанието адвокатите, които са от една от най-големите кантори в София, са се оттеглили от делото. Не е ясно дали те не са го направили заради забавяне на плащане към тях или са имали други съображение. Освен това представителят на офшорната компания е бил болен. Поради това съдиите са отложили делото за май месец.

 Припомняме, че след решението на Апелативния съд в Пловдив, който присъди делото в полза на частника през октомври 2018 година държавата не може да инвестира в спорните терени, а от друга не може да се стартира и нова процедура по концесията заради делата.

Все  пак дейността на летището заради делото не е засегната към момента. Причината е, че въпреки решението на двете съдебни инстанции, летището все още се стопанисва от „Летище Пловдив” ЕАД, което е изцяло държавна собственост. Така ще остане до становището на ВКС, която ако потвърди решението на окръжните и апелативните магистрати, терените ще отидат в частната компания  „Летище Пловдив” АД.

Съдебната сага между държавата и компанията е още от 2015 година. Тогава летището спира да плаща наема от 20 000 лева на месец за ползване на перона и другите сгради, собственост на дружеството.

Как перонът на летището се оказа в частни ръце?

„Летище Пловдив” АД е уникална партньорска конфигурация, която може да послужи за христоматиен пример за това как се разсипва държавна структура.

Още през 1995 година държавата апортира сгради и техника и първоначално нейното участие в смесената фирма е 55 %, а три години по-късно делът е стопен на 36 на сто. През години с вдигането на капитала, акциите на държавата става все по-малко. Така от мажоритарен акционер тя се превръща в миноритарен, а голяма част от собствеността отива в „Летище Пловдив” АД, за сметка на държавното предприятие.  

Години наред новото дружество – „Летище Пловдив” ЕАД плащаше наема за складовете и перона, докато държавата реши, че всичко това е тяхна собственост и започна да води дела.

Междувременно през 2009 година перонът на летището бе разширен  значително  от държавата , като на него бяха направени четири нови места за кацнали самолети.

Развоят на делото обаче е минало катастрофално за държавните структури.  Окръжният съд не само, че отхвърля жалбата на държавата, но на практика признава, че и новата част от перона трябва да е в ръцете на частника. В мотивите на съда е записано, че  „Летище Пловдив” АД е носител на правото на собственост на перона за цялата му площ от 109 182 кв.м., включваща стара и нова част. Причината е, че дострояването на пистата сама по себе си не е довела до образуването на нов обект, а това води до присъединяването й към основния парцел.

Апелативният съд в Пловдив потвърждава делото на  окръжните магистрати, а държавата обжалва във ВКС.

 По време на делата обаче юристите на частната компания недвусмислено са се изказали, че тя ще търси пропуснати ползи от държавата за времето, в което тя е ползвала перона без наемни отношения. С други думи, ако ВКС потвърди решението на Апелативния съд, от „Летище Пловдив” АД, те могат да заведат дело за пропуснати ползи. Друг любопитен факт е, че точно преди държавната и частната фирма да приключат договорните си отношения, вторите са поискали 140 000 лева месечен наем,вместо плащаните 20 000 лева. Стъпвайки на това, от компанията може да заведат дела за милиони срещу държавата.

Съдебната сага сериозно ще спъне и намеренията на държавата за концесията на летището. На практика новата процедура ще започне с неизвестни относно собствеността на голяма част от съоръженията на летището. А кой би поискал летище без писта?

Кой е собственик на „Летище Пловдив”?

Компанията в началото е в ръцете на швейцарска фирма на покойния директор на "Кинтекс" Младен Мутафчийски, която всяка година прибираше тлъст наем като рентиер на нещо, било доскоро държавна собственост.  Въпреки многократните преговори между държавата и него, до сделката за 8 млн. лева за откупуването на перона така и не се стига. След това дружеството попада в ръцете на издателя Иво Прокопиев, който по-късно  го препродава на датска фирма. Следват няколко сделки, в които са замесени и офшорни фирми в Кипър, а в момента в борда на директорите са фирмата БК Проджект, Станислав Тачев и Анка Сарандева, последната е и представител на дружеството.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина