Мартенички кацнаха на дървото в центъра на Пловдив, изненадите продължават навръх 1 март

Автор: Plovdiv Now 11574
Мартенички кацнаха на дървото в центъра на Пловдив, изненадите продължават навръх 1 март

Дървото пред сградата на Общината площад "Стефан Стамболов" и тази тодина е окичено с мартеници в очакване на първия ден от новия месец. Украсата е дело на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

В деня на Баба Марта, точно в 11 часа пред Общината, пловдивските читалища ще закичват минувачите с автентични мартеници.

Цял месец преди 1 март майсторките от художествените ателиета към НЧ „Ал. Константинов 1954”, НЧ „Възраждане 1983”, НЧ „Захари Стоянов 1984“,  НЧ „Никола Вапцаров 1928” и НЧ „Назъм Хикмет  1922” преплитаха бели и червени конци и сътвориха изконно българския символ на здравето, радостта и красотата. Пловдивчани ще бъдат изненадани с оригинални „Пижо и Пенда“ и с традиционни мартеници с вплетени в тях мъниста и сребърни монети.

Инициативата е на Общинския читалищен съвет. 

"Уважаеми пловдивчани и гости на Пловдив! Заповядайте на 1 март в 11 часа пред Община Пловдив! За да отпразнуваме заедно уникалния български празник – Баба Марта! За да почувстваме повея на идващата пролет!" , канят организаторите от ОбЧС.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина