Мариус Куркински празнува юбилей със специален спектакъл в Пловдив

Автор: Мария Луцова 6113
Мариус Куркински празнува юбилей със специален спектакъл в Пловдив

Изключителният български актьор и режисьор Мариус Куркински ще отбележи 50-годишнината си в Пловдив със специален спектакъл на 10 декември от 19.30 часа в зала С.И.Л.А.  На сцената той ще изпълни откъси от най-знаковите си моноспектакли, с които покори публиката у нас. 

Мариус реализира част от представленията именно в Пловдив, на сцената на Драматичния театър. В периода от 2000 до 2010 година той свърза творческата си съдба с трупата под тепетата. Постави спектаклите „Малки комедии“ от Чехов, „Свекърва“ от Антон Страшимиров и „Кървава сватба“ от Лорка.  Изигра и някои от най-знаковите си моноспектакли – „Сънят“ (по „Светът в 10½ глави“ на Джулиан Барнс), „Сътресение“ (по разказите на Николай Хайтов, „Сътресение“, „Страх“, „Засукан свят“)  и „Български разкази“ (по произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания). „Сътресение“, за който Куркински получи Икар за главна мъжка роля, бе издаден и на DVD. Той бе отличен с наградата на Съюза на артистите в България и за „Български разкази“. За „Сънят“ пък е носител на Аскеер. „Свекърва“ на Куркински  бе отличен с  “Аскеер” за най- добър спектакъл, “Аскеер” за изгряваща звезда на Александра Василева, “Икар” за женска роля на Виктория Колева, “Икар” за режисура. 

Фотография: Снефан Н. Щерев/3inSpirit

Роден на 15 октомври, Мариус едва 12-годишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна, а след това в театър „Щурче“ на братя Райкови. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ и следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина