Малините са не просто свежи и сладки плодове, известни с леско стипчивия си вкус, но и чудесен източник на фибри, витамин С и мощни антиоксиданти. Те могат да се хапват докато са пресни, да се добавят в кисело мляско с мюсли или към смутита, да се сварят на сладко или компот, дори да се замразят и после да се използват като свежа добавка към сладкиши и пайове.
Една шепа малини осигурява повече от половината от дневната нужда на организма от витамин С.
Малините съдържат и малки количества витамин А, витамин В6, калций и цинк. Освен на витамини, малините са богати и на антиоксиданти. Това са растителни съединения, които помагат на клетките да се борят с оксидативния стрес и да се възстановяват от него.
Оксидативният стрес е свързан с по-висок риск от рак, диабет, сърдечни заболявания и други болести.
Елаговата киселина, един от ключовите антиоксиданти в малините, не само помага за предотвратяване на увреждане от свободни радикали, но и участва във възстановяването на клетките.
Малините са и отличен избор за хора, които се опитват да отслабнат, защото съдържат малко захари и много фибри.
Освен това малините не могат да повишат много нивата на кръвната захар, тъй като повечето горски плодове имат нисък гликемичен индекс. Някои изследвания дори показват, че те могат да подпомогнат понижаването на кръвната захар и да подобрят инсулиновата чувствителност. Малините също се свързват с по-добър метаболизъм и по-малък риск от чернодробни проблеми, свързани с храненето.
Малините имат и потенциални противоракови свойства. В лабораторни условия екстракти от червени малини показват способност да блокират растежа и да унищожават ракови клетки в дебелото черво, гърдите, простатата и устната кухина. Някои съединения, като антиоксиданта сангиин Н-6, съдържащ се в малините, са свързвани с индуциране на клетъчна смърт при определени видове тумори, като тези на яйчниците.
Малините притежават и силно изразени противовъзпалителни свойства. Те могат да помогнат при състояния като артрит, като намаляват възпалението и подпомагат защитата на ставите. Смята се, че това се дължи на способността на някои от активните съставки в малините да блокират COX-2 – ензим, отговорен за предизвикване на болка и възпалителни процеси в тялото.
Малините са не само вкусни, но и изключително подходящи за хора, които се стремят към здравословен начин на живот. Една чаша малини (123 грама) съдържа едва 64 калории и цели 8 грама фибри. Освен това над 85% от състава им е вода, което ги прави засищаща и нискокалорична храна, пише puls.bg
Естествената сладост на малините също е предимство – те могат да задоволят желанието за нещо сладко, без да водят до рязко повишаване на кръвната захар.
Малините съдържат редица биологично активни вещества, които се свързват с подпомагане на метаболизма и регулиране на теглото. Те са богати и на значително количество витамин С, което е ключов елемент за здрава и еластична кожа. Този витамин подпомага производството на колаген и може да намали увреждането от UV лъчите, като така спомага за по-свеж и подмладен външен вид.
Ако искаме да подобрим храносмилането си, малините са чудесен помощник. Благодарение на високото си съдържание на фибри, те допринасят за доброто здраве на червата, подпомагат редовното изхождане и могат да намалят риска от запек и свързаните с него стомашни неразположения.