Македонци завършиха традиционния си карнавал във Вевчани, изгаряйки българския трибагреник.

Жителите на Вевчани били развълнувани от засиленото присъствие на полиция по време на събитието. Тази година карнавалът бил официално забранен заради вируса, въпреки това много граждани решили да продължат традицията по собствена инициатива, предава trafficnews.bg.

Настроението на участниците ескалирало драстично, когато на площада се появили голям брой униформени, който да разтурят насъбралите се хора, предаде местна медия.

„Това, което ни се случи, е жалко. Толкова много членове на специалната полиция. Нямаше нужда от толкова много полицаи. Мисля, че има политическа нотка. Всичко беше наред, докато не пристигнаха специалните части. Когато дойдоха,напрежението се покачи излишно” , каза гражданин.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски осъди действията на македонците и добави, че подобно поведение е недопостимо.

 „Паленето на знамето на България по време на карнавала във Вевчани е недопустимо и е за осъждане. Между съседите е необходимо да се градят доверие, разбирателство и уважение”, написа по-рано днес Пендаровски във Фесбук.

МВнР също не прикри реакцията си  за изгореното българско знаме в Република Северна Македония. Външният ни министър Екатерина Захариева направи коментар в социалните мрежи:

„По повод медийните публикации за изгорено българско знаме в село Вевчани в Република Северна Македония разпоредих на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на РСМ силното ни възмущение от този вандалски акт. Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на РСМ.”, написа тя със поста си във Фейсбук.

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов пък направи изкритикува сериозно случката, предаде БТА.

Припомняме, че това далеч не е първият подобен акт на вандализъм и поквара върху българската идентичност. През  ноември миналата година също бе изгорено националният трибагреник.

Външното министерство на Република Северна Македония категоризира действията на празнуващите като  "евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза между гражданите на двете страни и да се навреди на авторитета на Република Северна Македония".

МВнР в Скопие призова гражданите да не се поддават на такива провокации, чиито намерения очевидно противоречат на стратегическите интереси на страната да поддържа и развива добри отношения със съседите.