Майсторски портрет на дядо Добри нарисува пловдивски художник

Автор: Plovdiv Now 1064
Майсторски портрет на дядо Добри нарисува пловдивски художник

Един от доайените на пловдивската живописна школа - художникът Никола Вичев направи изключителен жест, като дари на Областна администрация - Пловдив забележителен портрет на Дядо Добри.  

Дарението беше получено лично областния управител Здравко Димитров. Той изказа сърдечната си благодарност на художника и на неговата дъщеря Вера, благодарение на която събитието стана факт. Димитров заяви, че всички трябва да следваме примера на светеца от Байлово, както наричаха Дядо Добри - аскетът, посветил живота си в служба на Бога и дарил стотици хиляди лева на български църкви и манастири.

Никола Вичев е изключителен портретист, който с огромно майсторство и детайлност изографисва образите на едни от най-бележитите личности в българската история - популярен с особения си привкус към портретите на исторически личности и герои. Творецът е роден през 1942 г. в град Пловдив, ученик и последовател на известния български художник и педагог Иван Поповски – Джовани. През 1978 г. е приет в Съюз на българските художници и става член на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО.

Никола Вичев е участвал в множество живописни пленери и изложби в България, Полша, Чехия и други държави от ЕС. Негови картини могат да бъдат видени в почти всички държавни галерии в големите градове на България, в къщата музей на Васил Левски в Карлово, в Москва, както и в множество частни галерии. През 2017 година художникът представи Юбилейната си изложба в чест на своята 75-та годишнина в Центъра за съвременна история.

Кратката церемония по връчване на дарението стана преди заключителния концерт на хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс – Пловдив, състоял се в Камерна зала на Областна администрация – Пловдив, на който присъстваха зам.-областният управител Димитър Керин и много гости.

Хористките от двата състава, Стажантски и Концертен, изпълниха произведения, включени в програмата за предстоящото им турне в рамките на Международния хоров фестивал за мир във Виена.

Диригент на хора - Яна Делирадева, на рояла - Николета Енева, хормайстор - Джулия Узунова, главен диригент - Златина Делирадева.

Изтъкнатият пловдивски диригент, педагог и ръководител на момичешкия хор „Детска китка” - проф. Златина Делирадева през годините е удостоявана със званията Прочетен гражданин на Пловдив и Почетен гражданин на Чирпан, Орден "Кирил и Методий", Награда „Пловдив“ в категория „Произведение за изкуството, предназначено за деца“, връчена през 2018 година на хор „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева и почетен знак „Златен век“ за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност по повод 24 май 2018 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина