Майсторът на женското тяло в живописта Вихрони Попнеделев показва пейзажи от родния Пловдив

Автор: Plovdiv Now 29849
Майсторът на женското тяло в живописта Вихрони Попнеделев показва пейзажи от родния Пловдив

Галерия L’union представя за осми път изкуството на художника Вихрони Попнеделев в изложба със заглавие „Пейзажи от Пловдив“.
От 2003 до 2017 година в неговите самостоятелни изложби в пловдивското пространство бяха показани различни жанрове на изобразителното изкуство - портрети, автопортрети, голо тяло, натюрморт, а сега за първи път пространството на галерията ще се изпълни със серия пейзажи от родния град на твореца - Пловдив.
Вихрони обръща поглед към столицата на културата, за да включи в своя визуален разказ усещанията си за пъстротата на града, светлините, мириса, смеха на хората, шумните и безшумни разговори.
Наситени с много цвят, динамика и експресивност, характерни за начина му на изразяване, живописните платната ни разкриват авторовото виждане за архитектурата на емблематични сгради и живота в градското пространство.
Служейки си с познати сюжети, свободният по дух художник извиква у зрителя едно щастливо усещане, за това че живота в града е прекрасен.

Откриването на изложбата „Пейзажи от Пловдив“ е на 26 март от 17:00  в присъствието на художника. Изложбата може да бъде разгледана до 26 май.

Вихрони Попнеделев е майсторът на женското тяло в живописта.  Работи  със сурови цветове и смели мазки. Художникът описва възторга си от женската плът, изключвайки категорично всеки намек за психология. Вихрони Попнеделев е класически тип творец, той е “художникът на изчезване”, защото работи предимно в четирите академични дисциплини - пейзаж, портрет, голо тяло, натюрморт.

Вихрони Неделев Попнеделев е роден в Пловдив на 1 март 1953 г. Завършва Художествена академия в при професор Панайот Панайотов (1979). Работи в областта на живописта, рисунката и неконвенционалните форми. .. Още с първите си изяви привлича вниманието на критиците с непосредственото си майсторство да създава настроение от всеки предмет. Рисува видимата част от света и не се старае да търси нещо отвъд нея.

През 80-те години на миналия век е обявен за най-големия български художник в анкета, в която участват над 20 наши изкуствоведи. Правил е редица изложби в София, Пловдив, в частни галерии на запад. Професор и преподавател по Живопис  в Художествената академия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина