Майстор Пекар: Най-типичния пловдивски хляб е месен с чисти ръце и чисти помисли! СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 18327
Майстор Пекар: Най-типичния пловдивски хляб е месен с чисти ръце и чисти помисли! СНИМКИ

За Георги Лефтеров хлябът не е просто занаят или бизнес, а изкуство, слабост, смисъл на живота. Завършил международни отношения в Украйна и оглавявал българския културен дом в Киев, той в един момент прави рязък завой и заедно с руската си съпруга се установява в България, посветени и двамата изцяло на това, което ги прави щастливи. Хляб. И то хляб, изработен изцяло на ръка в екологично чиста среда, хляб по рецепти, изравяни от старите книги или "шпионирани" по време на екскурзии в чужбина.

Майстор Пекар не е просто пекар, той е творец в тази област. За да си купиш хляб от него, трябва да си направиш труда да отидеш извън Пловдив и то по-рано, защото бързо свършва. За да видиш тънкостите на занаята, можеш да го посетиш и на Улицата на занаятите в Стария град.

 „Най-типичния пловдивски хляб е месен с чисти ръце и чисти помисли”, разказва Лефтеров и като всеки майстор подема приказка, докато чупи хрупкави корички и подава топлите парченца за дегустация.

„Даже франзелата е родена в Пловдив! От тук е тръгнала за цяла България и по Балканите. През социализма ноу-хауто е купено от Франция и партията издига специален завод под тепетата за направата на багети, както е името на французкото хлебче, всъщност. Преди откриването на хлебозавода става ясно, че французите дават всичко, ама не и името на тънкото хлебче. Тогава една добре известна партийна активистка от близкото минало ражда идеята специалния нов продукт да бъде кръстен на Франция – франзела. И така до ден днешен всички ядем франзели, а те са тръгнали от Пловдив.”

С хляба са свързани всички важни моменти от битието на българина. С хляб и шарена сол посрещаме и днес за „добре дошли”. И в името на любовта си към занаята Майстор Пекар Лефтеров не спира да твори!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина