Майстор на черно-бялата фотография запечата аурата на природни забележителности и голи тела в изложба

Автор: Plovdiv Now 6141
Майстор на черно-бялата фотография запечата аурата на природни забележителности и голи тела в изложба

Фотоизложба на Златко Латев се открива тази вечер в галерия ФотоМАХ в Пловдив. Началото е в 18 часа, организатор е Фотографско общество Пловдив.

Златко Латев  е сред имената, с които се измерва най-високото ниво в съвременната българска фотография. В досието му са записани впечатляващи участия и награди. Той е поклонник на класическия черно-бял образ.

Латев се представя с цикъла “ Капище ”, в който аурата на заснетите природни забележителности са съчетани с голи тела. Неговото точно око и вроденото чувство за мяра му позволяват да изважда нови и нови реплики, без да натрапва на публиката една чисто технологическа сръчност и нейния лесно продаваем продукт. Романтичният чар на показаните фотографии отива отвъд целта да се представи един красив експонат, обвеян от старомодна меланхолия, защото играта е по-сложна. 

Tворческият темперамент и стил на автора е едно обединяващо разбиране за играта на фотографията, което е много близко до формулираното от Жан Бодрийяр: „Трябва да се отървем от всичко, което пречи и закрива манифестацията на тихото доказателство. Фотографията ни помага да филтрираме впечатлението от обекта. Тя прави възможно влиянието на собствената му магия(черна или друга).“

Изкуството на Латев не натрапва значения, не манифестира естетически или политически програми, изчистено е от ангажираност, история и кодове. То оставя зрителя да се почувства изцяло проникнат от aурата на заснетия мълчалив и неподвижен обект, независимо дали той е съзнателно нагласен пред камерата или е иззет от реалността. Тази стратегия, възприета от голяма част от днешните фотографи, се изразява красноречиво във формулата на Бодрийяр, дефинираща фотографския образ не като представяне, а като (чиста) фикция.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина