Майките на деца с увреждания излизат на протест с медиците ВИДЕО

Автор: Добринка Димова 5623
Майките на деца с увреждания излизат на протест с медиците ВИДЕО

Национална гражданска инициатива „Системата ни убива ВСИЧКИ“ и Фейсбук общност „Мостове“ подкрепиха протестите на медицинските специалисти по здравни грижи. Те са изпратили писмо до омбудсмана Мая Манолова, в което заявяват, че са били до медиците на 1 март и отново ще застанат до тях на 21 март, за да ги подкрепят в исканията им.

„Всички ние – родители на деца с увреждания, приятели на каузите на хората с увреждания, заставаме до вас. Медицинските специалисти са неизменна част от нашия живот и разчитаме на качеството на вашия труд, на вашите умения и знания. Условията на труд на медицинските специалисти, адекватната нормативна база и адекватното заплащане са в основата на качеството на комплексната грижа за пациентите. Унизителното отношение към висококвалифицираните специалисти ги провокира да търсят по-добри условия на труд в чужбина и лишава нас, българските граждани, от вашите компетентност и грижа. Междувременно държавата си позволява да загуби един от най-ценните си ресурси – експертни, опитни кадри, в чието образование е инвестирала, но не желае да инвестира в перспективите за развитие и задържане.

Този протест беше крайно необходим и е естествена реакция срещу разрушаването и унищожаването на една основна система в солидарното общество – тази на здравеопазването.

Желаем ви успех и ще ви подкрепим на 21 март 2019 г., както го направихме и на 1 март в цялата страна. Много от вас протестираха рамо до рамо с нас през 2018 г. Много от нас са част и от вашите съсловия, защото освен родители на и хора с увреждания, ние сме и хора с професии и между нас има и лекари и медицински специалисти. Животът ни зависи от синергичните действия на специалисти от всякакви области, стига те да останат в България. Животът ни зависи от вас!”, е записано в писмото.

Припомняме, че на 21 март от 15 ч. медиците те ще се съберат пред Министерство на здравеопазването, а тези, които нямат възможност да пътуват до София – пред сградата на съответната община във всички големи градове в страната.

Исканията им остават същите. Настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата в размер на две минимални работни заплати за страната, връщане на медицинските стандарти, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, промяна в категорията труд, премахване на търговските дружества в здравеопазването. Също така искат допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), по-високо заплащане на нощния труд, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, както и сключване на колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването.  

Какво поискаха медиците на първия национален протест, вижте във видеорепортажа на Авел Бялков:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина