Младият и изключително чаровен шеф Марко Лукиари ще открие Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 в Пловдив. Събитието ще се проведе отново в средата на месец май, като откриването ще е на 11-и с традиционна италианска вечер. Това, което вече всички знаят за известния майстор готвач от Неапол, e че е влюбен в Пловдив и в пловдивчани, но голямата му любов е готвенето. Дори Брус Уилис е хапвал от неговия калмар, пълнен със зеленчуци.
И тази година панаирът ще се проведе на открито в рамките на няколко дни, отново на емблематично място в града, свързано с бита и историята на етническите общности с най-богата история в най-стария жив град в Европа. Mобилната кухня ще бъде разположена до градинката на пл. “Аптека Марица”. Мястото не е избрано случайно, тo e историчeски свързано с живота на различните народности. До площада се намира Имарет джамия, където в продължение на повече от четири века всеки ден се е раздавалa топла храна и хляб на бедните, без значение от каква вяра са били. Тук е била и първата арменска аптека. Наблизо е и единственият в страната Паметник на благодарността (израз на признателност на българските евреи). Непосредствено след Освобождението главен архитект на Пловдив и Източна Румелия в продължение на 6 години (1879-1885) е Пиетро Монтани. Именнo той е проектант на областната библиотека и музей, двете емблематични сгради на съседния площад "Съединение" – символ на града.
Кулинарните етно вечери ще могат да се посещават свободно от хора с различен произход, социално положение и възраст. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят от векове в града и вписването им в общото културно-историческо наследство на Пловдив. И през 2018 г. надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите. По време на първото издание през 2017 г. руските пелмени изненадаха всички, като спечелиха най-много от гласовете на пловдивчани. От останалите кухни най-вкусни според хилядите посетители, които участваха в дегустациите, бяха арменският ануш абур, еврейската баница с месо и патладжан “пастел кон карне“, италианските аранчини и одринският джигер. Тази година организаторите обещават повече пловдивчани и гости на града да имат възможност да дегустират от традиционните храни.