Маестро Андреа Вителло дирижира в Пловдив рядко изпълнявани симфонични произведения

Автор: Plovdiv Now 6449
Маестро Андреа Вителло дирижира в Пловдив рядко изпълнявани симфонични произведения

На 26 февруари от 19:00 часа в Дом на културата "Борис Христов", Андреа Вителло представя програма, посветена на италианската музика от началото на 20-ти век в поредицата "Малка нощна музика" на Опера Пловдив.  По покана на Опера Пловдив диригентът Андреа Вителло, посланик на италианската музика в Европа и по света, пристига в България, за да представи рядко изпълнявани симфонични произведения, пример за развитието и разцвета на италианската инструментална школа във времена, в които приносът на тази страна е разглеждан основно на база на оперното творчество.

Под палката на маестро Вителло на 26 февруари ще се изявят оркестърът на Държавната Опера Пловдив, мецосопраното Андреа Едина Улбрих (Унгария), с множество изяви на Арена Ди Верона, покорила оперните театри в Европа и Азия, и младият пловдивски пианист Георги Бойкин, носител на множество награди от международни конкурси, участник в голям брой майсторски класове и докторант към Инструментален факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

В програмата:
Оторино Респиги – Залезът (Il tramonto) за мецосопрано и струнен оркестър, по стихове на Пърси Биш Шели
Марио Пилати – Сюита за пиано и щрайх
Марко Енрико Босси – Интермеци голдониани за струнен оркестър

Най-голямата инструментална школа в света от времето на Барока преживява разцвета си в Италия, родина на Вивалди, Корели и Паганини. Марко Енрико Босси, чиито произведения са широко познавани и изпълнявани, е един от най-виртуозните органисти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Оторино Респиги, ученик на Римски-Корсаков в Санкт Петербург, е признат единодушно като един от най-изисканите оркестратори на своето време. Любопитно е, че солистката Андреа Улбрих е изпълнявала същото произведение в камерен концерт на сцената на Ла Скала през 2019 година. Марио Пилати, все още много млад печели конкурса Coolidge и започва обещаваща международна кариера, която за съжаление не успява да развие напълно, прекършен преждевременно от болестта. Тези композитори представляват най-ценния завет на италианската инструментална школа и са мост между славата на Вивалди и Паганини.

Маестро Вителло печели вниманието на международната критика благодарение на компактдиска “Octets” с ансамбъла „Солисти дела Скала“ (I solisti della Scala), издаден от Warner Classics. Звукозаписният проект е отразен с коментари като: „внушително изпълнение“ (Il Corriere della Sera) и „най-високи стандарти на интонация“ (Pizzicato). Част от световните сцени, приветствали негови изяви са Карнеги Хол в Ню Йорк, Сеул Арт Център, Театро Петруцели в Бари, зала Верди в Милано и други.

Билети за концерта са на стойност от 12 лева и могат да бъдат закупени: онлайн на сайта Ивентим.БГ, в билетна каса на операта в ДК "Борис Христов" (ул. Гладстон 15, тел: 032-62-55-53) и в билетния център пред община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина