Локо и Ботев набират женски отбори, става задължително за всички състави от елита

Автор: Plovdiv Now 21318
Локо и Ботев набират женски отбори, става задължително за всички състави от елита

Отборите от футболния елит ще трябва да имат поне един отбор в женското направление от следващия сезон 2023-2024. Това е изискване от БФС, което е във връзка с нови правила, свързани с женския футбол, въведени от УЕФА. Това ще е и един от критериите за лицензиране на клубовете. 

"Става въпрос за отборите, които участват в Първа лига. Тимовете са запознати, а някои вече и подготвят отбори. Важното уточнение е, че става въпрос, че всеки клуб трябва да има поне по един отбор в женското направление. Това означава, че те могат да имат само един отбор за момичета до 11 години. Повечето клубове дори ще направят по два отбора", заяви пред TrafficNews шефът на Зоналния съвет на БФС Пловдив Огнян Златков. 

Сезон 2023-2024 ще бъде преходен и клубовете ще имат възможност да нямат отбор в женското направление, но ако това се случи те ще бъдат глобени. От БФС все още не са обявили какви ще са санкциите, но най-вероятно ще става въпрос за финансова глоба.

От сезон 2024-2025 обаче това ще е задължително правило за лицензиранеАко отбор няма поне едно женско направление няма да получи лиценз за елита.

Програмата на УЕФА за женския футбол предвижда също така, че ако даден отбор няма женска част то той няма да получи право да участва в европейските клубни турнири. Именно от сезон 2024-2025 това правило ще влезе в действие и така отборите, които са в евротурнирите няма да получат лиценз за Европа ако нямат женско направление. 

За момента Ботев, Левски и Локомотив София вече обявиха, че набират момичета за женски отбори. 

От Ботев анонсираха, че стартират набирането на момичета от 5 до 13-годишна възраст

През този сезон Държавното първенство за жени има общо 13 отбора, шампионатът трябваше да стартира с 14, но малко преди началото на сезона Риал Коваченци се отказа от участие.

От всичките отбори обаче само два са към мъжки футболни клубове. Става въпрос за Пирин, който и в момента е в елита при мъжете, но се бори за оцеляване и Етър, който се очаква да спечели промоция за новия сезон в елита.

Останалите трябва или да разговарят за някакъв вид присъединяване или да направят изцяло от нулата женски отбори.

В Пловдив например има два клуба – Енко и Пълдин, но на този етап не е ясно дали те ще се присъденият към Ботев и Локомотив ако получат предложение затова. 

От Ботев вече обявиха, че набират момичета за отборите, които ще се градят за новия сезон.

От Локомотив все още не са обявили, че търсят момичета, но това най-вероятно ще стане скоро. Локомотив имаше женски отбор през сезон 2020-2021 и завърши на второто място в класирането, а през сезон 2021-2022 тимът се отказа от участие по средата на сезона и прекрати съществуването си. 

Ново правило цели да се популяризира все повече женският футбол. Нещо, което в последните години е в основата на програмите на ФИФА и УЕФА. На Европейското за жени през миналата година между Англия и Германия спечелен с 2:1 от англичаните имаше над 87 000 зрители на "Уембли" в Лондон.

Локомотив имаше женски отбор и дори завърши на второто място през 2021-а година, но отборът беше закрит през миналия сезон

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина