Листите за евроизборите са подредени, ще ги разместят ли обаче избирателите?

Автор: Plovdiv Now 3804
Листите за евроизборите са подредени, ще ги разместят ли обаче избирателите?

Автор: Мария Папазова

Листите на партиите вече са подредени и предадени в ЦИК, избираемите места са раздадени. Преференциите обаче могат да объркат сметките на партийните централи. На европейските избори на 26 май всеки ще има право да избере дали да подкрепи и конкретен кандидат или да пусне бюлетина само за листата.

Колко гласа обаче трябва да събере кандидат-евродепутат от задните места, за да влезе в избираемата зона?

Според изборния кодекс листата се размества при събрани поне 5 на сто от гласовете за съответната формация. Какво означава това в цифри? Ако за партията "Х" гласуват 200 000 души, то кандидат от задните места ще трябва да събере поне 10 000 преференции, за да влезе в избираемата зона.

На предишните европейски избори двама кандидати разместиха две партийни листи. Момчил Неков успя да стане евродепутат от БСП, благодарение не феномена 15/15, а Светослав Малинов влезе в европарламента като измести от първото място на реформаторите Меглена Кунева.

И на този евровот очакванията за голяма битка на преференциите е насочена към БСП и Демократична България. На първо място в листата на десните е Радан Кънев от ДСБ, а на второто – Стефан Тафров от "Да, България". Избирателите на традиционната десница имат предпочитания към преференциалния вот, а листа, в която първият и вторият са излъчени от различни формации предполага сблъсък на симпатизанти.

"Нашата цел и надежда е да вкараме двама души, но независимо колко влязат и какво покаже преференцията, ако аз съм човекът, който е предпочетен от избирателите, то аз ще бъда депутат там", заяви Радан Кънев пред Нова.

В БСП битката на преференциите се очертава разгорещена, а не случайна като предния път. Президентът на ПЕС и бивш лидер на партията Сергей Станишев, който е №5 в листата, по всяка вероятност ще направи всичко, за да излезе по-напред в окончателната подредба.

От "Позитано 20" прогнозират, че голяма част от опозиционно настроените фигури в партията като Георги Гергов, Михаил Миков, Атанас Мерджанов и още ще помогнат на Станишев в тази задача.

Голяма битка се оформя между седмо и девето място. Заявка за борба за преференции дава и Момчил Неков. Той е на девето място, но направи силна кампания по време на номинационния период и сега едва ли ще се откаже. Той вече започна активна кампания за подкрепа в социалните мрежи. Активно работи и зам.-председателят на БСП Деница Златева, която в момента е седма в листата. Осмият Румен Гечев вече веднъж успя да влезе като депутат в националния парламент през преференции и сега едва ли ще се откаже лесно.

За личен вот работи и Валери Жаблянов, когото Националният съвет на партията подреди на №13.

Големият въпрос е ще има ли преференциална борба в ГЕРБ. На шесто място в листата на управляващата партия се подреди  представителят на СДС Александър Йорданов, а след него е депутатът и бивш министър на европредседателството от ГЕРБ Лиляна Павлова, назад е и сегашният евродепутат Емил Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обеща: "Нашите структури ще работят еднакво добре за всички кандидати и няма да се правят номера с преференциите както на предишните избори".

В ДПС размествания на листата не се очакват. Партията не приема положително борбата за личен преференциален резултат, а по време на дебати и гласувания нееднократно е настоявала за рязко вдигане на прага за разместване на листата.

Горещата преференциална битка при патриотите вече е ясно, че няма да се състои. Причината – трите формации от "Обединените патриоти" – ВМРО, Атака и НФСБ отиват отделно на изборите на 26 май.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина