Лишен от свобода съди затвора в Пловдив, не му стигала храната

Автор: Plovdiv Now 7876
Лишен от свобода съди затвора в Пловдив, не му стигала храната

Лишен от свобода заведе иск срещу затвора в Пловдив, тъй като бил гладен. Той поискал 2000 лева, тъй като храната не му стигала. Според него по този начин са били нарушени правата му. 

Мъжът влязъл в затвора под тепетата през 2009 година. Той е бил признат за виновен за тежко умишлено престъпление и изтърпява наказание "доживотен затвор без право на замяна". В рамките на 10 години той е сменял три килии на три различни поста в затвора.

През последната година той непрекъснато се оплаквал, че е гладен и че храната не му стига. Накрая завел иск в Административен съд срещу мястото за изтърпяване на наказанията.

В съдебна зала били доведени двама негови съкилийници, единият със същата присъда – доживотен затвор. Другият пък изтърпява наказание 17 години лишаване от свобода.

И двамата затворници обаче разказали коренно различна версия за изхранването зад решетките. Те са били доволни от менютата, от начина на приготвяне и количествата. Единият от тях дори споделил, че често не можел да изяде всичко от дажбата си.

Осъденият на доживотен затвор казал още, че всеки ден им поднасят зеленчуци и мляко – кисело или прясно. По меню им се полагали и плодове за десерт, като основно това били ябълки. На всекиго се полагали по две, но понякога готвачката им дава повече. По нейна преценка се давала и повече храна.

Другият свидетел уточнил, че не на всекиго се полагала цяла кофичка кисело мляко. Получавали ги само тези, които работят.

В заседание в Административен съд били представени наредбите за изхранването на лишенито от свобода, както и таблиците за изчисляване на количество и качество. Посочени били и съответните менюта за седмица.

В документите обаче са били констатирани разлики, които били обяснени със сезонността на дадени плодове, зеленчуци и други продукти. Пример за това са млеката и млечните продукти. Ако на ден е предоставено дадено количество мляко, то то се компенсира със сирене или кашкавал.

В крайна сметка магистратите отвърлили иска, а затворникът ще трябва да поеме разноските по делото. Той ще трябва да заплати 150 лева за експертизата, направена на храната.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина