Личните лекари ще дават направления за тестове за COVID-19, но за кои?

Автор: Plovdiv Now 7476
Личните лекари ще дават направления за тестове за COVID-19, но за кои?

Личните лекари ще дават на пациентите си направления за новите бързи антигенни тестове за коронавирус, а не за PCR. След като получат направление от джипито, хората ще могат да се изследват в лаборатория и ако бързият тест е положителен, ще може да се направи на място и PCR. Това обясни управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев пред БНТ.

"Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на НЗОК - от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари, специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID-19, като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК.

Той уточни, че пациентите няма да бъдат затруднени, защото ако бързия тест в рамките на 10 минути се окаже положителен, лабораториите ще могат на място да вземат проба от пациента и за PCR теста, а не да го разкарват втори път. Лабораторията само ще трябва да уведоми РЗИ, за да си получи след това парите от НЗОК за изследванията.

Преди ден проф. Тодор Кантарджиев обясни, че новите бързи антигенни тестове са много точни, когато пациентът е със симптоми – температура, кашлица и т.н. и са подходящи да се прилагат от личните лекари, в училищата, Спешна помощ. Салчев каза, че цената на бързите тестове е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. До седмица ще бъде ясно колко ще плаща НЗОК за тях на лабораториите.

Личните лекари няма да имат лимити за насочване към бързите тестове, увери още Салчев.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина