Лято в Капана“ кани на няколко любопитни събития с вход свободен

Автор: Plovdiv Now 4827
Лято в Капана“ кани на няколко любопитни събития с вход свободен

"Лято в Капана" кани пловдивчани и гости на града на няколко любопитни събития с вход свободен. Организатор е „Библиотека за идеи и събития", които стартираха подобна поредица и през миналото лято, пише plovdivtime.bg. Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 г. Мястото е улица „Абаджийска", в близост до  СандъкЪ. Ето и анонс за първите прояви: 

2 юли, начало 21 часа - Акустичен блус под звездите с участието на Румен Куртев

Румен Куртев е популярен рок музикант с множество клубни участия, заедно със своята група и е добре познат на меломаните. Другото му амплоа, с което е популярен е фотографията. Румен е сред водещите имена на пловдивската школа фотографи и често радва публиката с атрактивни кадри от култови културни събития в града под тепетата. 

3 юли, начало 20 часа,  Арменски танци и вкусове

Тази петък вечер ще бъде посветен на традиционната музика, танци и вкусове от Армения.

Два самодейни арменски танцови състава ще зарадват публиката с изпълненията си. Това са   младежкият Йеразанк (Мечта), основан преди 8 години от Парекордзаган, Пловдив и  танцов състав на дамите - Нърени (Нарово Дърво), сформиран през 2016 година от Парекордзаган, Пловдив. Талантливите изпълнители са си поставили задачата да съхранят и да продължат да разпространяват ценностите на богатото културно арменско наследство под най- красивата му форма, а именно- чрез танцовото изкуство. 

7 юли, 20 часа,  Актриси четат български хумористични класики в „Капана"

Вторник вечер (7 юли) е посветен на българската литература, поднесена ни с доза гордост и хумор. Пловдивските актриси Джована Галиарди и Паулина Гегова ще представят селекция от едни от най-забавните класически творби на български автори, превърнали се в еталон за родната култура.

Литературното четене ще е разделено на две части. Първата е посветена на великия сатирик Чудомир. Неговите разкази са апогей в хумористичния жанр. Похватите, с които умело борави, пресъздават българина от миналото по начин, който предизвиква както усмивка, така и присмех у читателя. Той показва битовия човек и ситуациите, в които попада, с всичките му привички, кусури, но и надежди. С единия крак стъпил в родното, с другия нагазил в илюзорната мечта за Запада.

Втората част от четенето ще наблегне на други легенди в българската литература, като Йордан Радичков, Елин Пелин и Станислав Стратиев. Те не по-зле обрисуват живота в България през различните политически, модни и социални течения. От темата за любовта на село до нощните преживявания по столичните улици. Всичко това и повече ще може да чуете на 7 юли.

Джована Галиарди е завършила Актьорско майсторство за драматичен театър в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски" през 2014 година. Участвала е с епизодични роли в различни български сериали, снимала е реклами, била е водеща на събития, а понастоящем е част от трупата на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов".

Паулина Гегова е завършила в същия курс. Веднага след това влиза в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов" – Велико Търново, където прекарва два сезона. Към днешна дата е писател и редактор, част от медийния живот на Пловдив, организатор на събития и актриса.

8 юли, 20 часа, Първи от поредицата от пет концерта на младите таланти от Арт Войс Център 

Сдружение „Арт Войс Център" е създадено през 2014 г. Основната му цел е да обучава млади таланти по рок, поп и джаз пеене. Негов основател и главен вокален педагог е Румяна Иванова. За три години Центърът се превръща в най-добрата музикална школа в Пловдив и сред първите в страната. Признанията за упоритата работа на Румяна и децата не закъсняват. Множеството награди и отличия, които джаз дарованията печелят на десетки национални и международни конкурси, са повод както за гордост, така и стимул за нови музикални предизвикателства. 

9 юли, 20 часа,  Моноспектакъл "Забравени от небето" 

Mоноспектакъл на Светозар Кнезовски-Заро по едноименната книга на Екатерина Томова; Режисьор: Кристиана Бояджиева; Косултанти: Проф. Юлия Огнянова и доц. д-р Катерина Илкова; Сценография: Весела Вълчинова-Тошкова; Звукова среда: Бистра Дилянова; Адаптация на текста: Кристиана Бояджиева и Светозар Кнезовски

"Забравени от небето" е спектакъл близък като усещане до литургия в малка черквица някъде из майчината прегръдка на Родопа планина. Сблъсък на поколения в лицето на отчаян софийски наркоман и мъдростта на родопските столетници. Разказваческият характер на представлението дава шанс на публиката да проследи историята на Никола, който в буйния си пубертет намира наркотиците за единствен изход в обърканата му душа. Следъ близка среща със смъртта на най-добрия му приятел, Никола тръгва на непредвиден автостоп далеч от града. Случайността или неслучайността го отвежда в затънтено родопско село, където живеят едва няколко човека. Селото на столетниците всмуква нашия герой и му подарява втори живот, изтъкан от мистика, доброта, уважение към традициите и любов към живота. Това е мястото, в което той избира да живее, да се влюби, да създаде семейство и да посрещне радостта на свободния от зависимости живот. Това е мястото, където героят ни кани да се разходим и да го посетим като при стар приятел.

"Забравени от небето" е интимно-изповен спектакъл за неразривната връзка между небето и земята, която несъмнено е човекът. Спектакълът се играе в почит към паметта за неповторимата актриса Златина Тодева и с поклон пред паметта на легендарния режисьор проф. Юлия Огнянова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина