Лятната суперсила - прасковите подхранват тялото и кожата

Автор: Plovdiv Now 1216
Лятната суперсила - прасковите подхранват тялото и кожата

През лятото в жегите често не ни се яде много или не ни се готви. В такива моменти на помощ идват плодовете. Лятото е богато на праскови. Достъпни, сочни и комбиниращи се прекрасно със солени продукти, прасковите са едни от най-предпочитаните летни плодове.

Прасковите са пълни с антиоксиданти, които ни предпазват от стареене и болести. Колкото по-свеж и зрял е плодът, толкова повече антиоксиданти съдържа.

Прасковите не само са вкусни, но и доста полезни за храносмилането.

Една праскова съдържа около 2,4 грама разтворими и неразтворими фибри. Неразтворимите фибри улесняват движението на храната през червата и помагат срещу запек, докато разтворимите хранят полезните чревни бактерии. Тези бактерии пък произвеждат вещества, които подхранват червата и облекчават симптомите при проблеми като синдром на раздразненото черво, болестта на Крон и улцерозен колит.

Освен самия плод, и цветовете на прасковата са полезни. Те се използват в традиционната китайска медицина при храносмилателни проблеми. Даже според проучване от 2023 г. определена съставка в цветовете може да помогне при запек, а друго изследване от 2015 г. сочи, че екстракти от цветовете са полезни за редовното движение на червата.

Редовното похапване на праскови може да бъде полезно и за сърцето. Прасковите понижават кръвното налягане и „лошия“ LDL холестерол, които са основните причинители на сърдечни заболявания.

През лятото, когато тялото ни губи течности и кожата се изсушава повече, прасковите могат да обърнат този процес. Някои съединения в сочните плодове помагат на кожата да задържа влагата по-добре, което подобрява външния ѝ вид и я прави по-здрава. Освен това, екстракти от праскови, нанасяни върху кожата, могат да я предпазят от вредното влияние на UV лъчите.

Интересно е, че прасковите съдържат антиоксиданти като каротеноиди, кафеена киселина и полифеноли. Те могат да ограничат растежа на ракови клетки, особено при рак на дебелото черво и гърдата. Доказано е и, че жените в постменопауза, които ядат поне две праскови или нектарини на ден, имат значително по-нисък риск от рак на гърдата.

Оказва се, прасковите може и да облекчат симптомите на алергия. Когато тялото попадне на алерген, то започва да отделя хистамини, които предизвикват кихане, сърбеж и кашлица. Това е начинът, по който имунната система се опитва да се защити.

Интересното е, че според проучване от 2013 г., екстракт от семките на прасковите може да блокира отделянето на хистамини в кръвта, което на практика означава по-слаба алергична реакция.

Освен това прасковите крият и други здравословни изненади. Например смята се, че подсилват имунната система, благодарение на богатството си от витамини и антиоксиданти. Лабораторно проучване от 2016 г. показва, че прасковите могат да се борят с някои видове вредни бактерии. В друго проучване от 2017 г., прасковени екстракти, давани на пушачи, са подпомогнали тялото им да изхвърли никотина по-бързо. А при изследване с животински модели от 2021 г. учените установяват, че прасковите могат да подобрят контрола на кръвната захар, като подпомагат производството на инсулин.

И накрая, прасковите са важна част от диетата ни, ако искаме да се храним здравословно. Те са модерна съставка в много салати – такива с рукола, прошуто и бурата, например, но също така може да се хапват като част от плодови салати или цели, дори ако сме на плажа.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина