Предстои поредният уикенд и ако се чудите каква закуска да направите утре сутринта за семейството си, предлагаме ви рецепта за лесни сиренки.
Необходимите продукти са:
1 чаша (200 мл) кисело мляко 3/4 чаена чаша олио 250 гр. сирене 1 яйце (но може и без яйце) 1 чаена лъжичка сода за хляб 1/2 чаена лъжичка сол 3 чаши брашно 1 лимонтозу (10 гр.) 1/2 чаша семена (сусам, слънчоглед, мак)
Приготвяне:
Содата се разтваря в киселото мляко, добавят се яйцето, олиото, сиренето и се разбърква добре. Добавя се пресятото брашно, смесено със солта и лимонтозуто, и сместа се бърка с лъжица, докато стане лепкава каша. С лъжица за сладолед се гребват соленките и се пускат в намазнена тава или върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 220 - 250 градуса фурна.
Вместо сирене може да се използва кашкавал или извара. По желание сиренките могат да се поръсят със семена (ленено семе, мак, сусам, слънчоглед, тиквено семе) или семената да се добавят в самото тесто - ½ чаша семена.
Ако се използва извара, се добавя сол на вкус към изварата и отделно в брашното се прибавя ½ чаена лъжичка. От дозата се получават около 30 броя сиренки.