Лекари: В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина

Автор: Добринка Димова 5912
Лекари: В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина

Заведенията и моловете ли са най-опасното място за заразяване с COVID-19? Има ли медицинска обосновка на прилагания в момента двоен стандарт - да се допуска провеждането на концерти, театрални постановки и събития, свързани с всякакви древни ритуали, а в същото време 30 000 обекта в страната втори месец да стоят затворени. И какво е мнението на специалистите относно обсъжданото разхлабване на мерките? TrafficNews потърси мнението на специалисти в различни области на медицината.     

Д-р Христина Бацелова, епидемиолог, асистент в катедра Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации към Медицински университет – Пловдив:

Ако се спазват мерките, всичко може да работи

Предполага се, че в хотелите има определен брой хора, които могат да нощуват, и съответно определен брой от тях ще посетят ресторанта. Докато останалите ресторанти предполагат по-голямо струпване. Те пак могат да направят така, че заведението да отговаря на противоепидемичните мерки, но не желаят. За съжаление, някои ресторантьорите не осъзнаха това, когато беше време.

Можеха да спазят изискванията – да има остояния между масите, да сложат отоплителни уреди в зимните градини, за да могат да раздалечат клиентите. Но някак нашата народопсихология не ни позволи да отреагираме адекватно на мерките, както например е в Турция и в някои други държави. Те продължаваха да искат да си запълват целия капацитет. Опитът да заобиколим заповедта ни докара дотук.

Опитвахме се да обясним, че със заобикалянето на мерките всъщност вредим на себе си, защото ако се спазваха стриктно от самото начало, ако се носеха маските, както трябва, нещата щяха да изглеждат по друг начин. И тогава нямаше да има нужда от затваряне. Лично аз съм посещавала ресторанти, в които почти никой от персонала не носи маска. И се възмущавах как е възможно при пряка заповед на министър обществото да си позволява да реагира така.

Разбира се, никой не искам да обиждам. Има и стриктни заведения. Сега потърпевши са най-вече тези, които спазваха мерките. По принцип, ако хората са адекватни, може всичко да работи, но не са адекватни.

Видяхме пред „Джъмбо” какво се случваше, при положение че може да се пазарува и онлайн. А и не мисля, че тази Коледа беше първата и последната, за да се запасим с играчки. Много съчувствам на затворените обекти, защото хората остават без средства.

В момента ситуацията е спокойна в болниците, но това се дължи на факта, че учениците са си вкъщи, че заради затворените ресторанти много повече хора си стоят вкъщи. Да, има и такива, които се събират въпреки тези ограничения, но все пак е по-малък процентът.

Колкото повече се контактува при неспазване на мерките, толкова повече тежки случаи ще имаме и оттам ще произлизат и смъртните случаи.

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, шеф на COVID отделението на Инфекциозната болница

В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина

В заведенията не е по-опасно, отколкото в трамвая, автобуса, метрото или магазините, където никой не спазва дистанция. Напълно безсмислено е да стоят затворени, не ми е ясно защо го правят. Просто са ги нарочили. Същото е и за фитнес залите.  

COVID-19 се предава по въздушно-капков път. Дали ще си в СПА, дали ще си в някаква физкултурна зала, няма голямо значение. Още повече на СПА, във физкултурните зали ходят хора, които са здрави, във форма и да се заразят, нищо няма да им стане. Един човек, който има сърдечна недостатъчност, който има някакво сериозно заболяване, не ходи на СПА, не ходи на фитнес, обикновено не ходи и на ресторант.

Според мен е малко вероятно отварянето на заведенията да бъде причина за увеличаване на заболеваемостта.

Има две хипотези в момента. Едната е, че това намаляване на случаите се дължи на т.нар. локдаун, или затваряне. Което е привлекателно от идейна гледна точка. Но това, което се вижда в другите страни като Испания, Великобритания, Франция, които са затворени много плътно от края на септември месец, е, че случаите там нарастват. Тази хипотеза ще се провери, когато се отворим, искаме или не. Ако отново се достигнат нивата от есента, мерките са имали някакъв ефект. Но не мисля, че това ще се случи.

Втората хипотеза, която според мен е по-вероятна за нашата страна, е, че вече вирусът е минал през една значителна част от населението и се наблюдава естественото затихване на процеса. И колкото и да ни е страх, няма как да живеем завинаги затворени.

Д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област

Няма как да се докаже, че заведенията са мястото, където се заразяват най-много хора

Доказателство, че заведенията са мястото, където се заразяват най-много хора, в България няма как да се изведе. Това би означавало ресторантьорът да записва в един списък всеки дошъл, пълните му данни – ЕГН, телефон, имената, адрес. Кой на коя маса е седял, кой след кого е влизал в тоалетната, тъй като това е едно от местата за заразяване. Трябва да се знае кой е влизал преди вас в тоалетната, защото, макар да не сте били на една маса, сте имали контакт при влизането и излизането от там. Това няма как да бъде направено. Такъв контрол е недопустим за едно демократично общество.

Заведенията са вероятно място за заразяване, защото там хората са без маски. Маската е предпазното средство. Свалиш ли я, има ли други хора, ти вече си беззащитен.  

В същото време хората продължават да се събират, животът няма как да спре, затова има и заразени. Има места, на които маска не може да се сложи. Има хора, които слагат едни пластмасови неща пред устата си и смятат, че това ги предпазва. Което е пълна глупост. Дори и шлем да е, за цялото лице, той няма предпазно действие. Вие дишате нефилтрирания въздух наоколо. Шлемът се препоръчва в допълнение към маската, когато лекарят или зъболекарят ще се наведат над пациента, за да не опръскат слюнките лицето на лекаря. Шлемът предпазва в този случай, но той е допълнение към маската.

Учителите в България ги носят вместо маски. Снощи гледах един репортаж за учители, които не искат да се имунизират. На всички маските им бяха под носа, каква защита е това?

В класните стои е същото, което се случва и в заведенията. Като се върнат всички деца в училище, учителите ще се заразяват. Защо не искат да се имунизират, идея  нямам.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина